Callahan

Nimi Callahan, "Cabo" Kasvattaja Nathan Blackwood  
Rotu, sukupuoli lusitano, ori Omistaja Aleksi Vaalavuo (VRL-14333)
Syntynyt 20.06.2015, 6-vuotias Rekisterinumero VH20-087-0001 (#PKK3296)
Väri, säkäkorkeus mustankimo, 152cm Koulutustaso Tavoitteena PSG
Lue Cabon päiväkirjaa
PP-MVA myönnetty 04/2020


© 1 & 2) AnneL2019, 3) VRL-10864

Muutama sananen luonteesta

Cabo on perusluonteeltaan kiltti hevonen, jota on mukava ja suhteellisen helppokin käsitellä. Ratsastaessa ori on kuitenkin hyvin herkkä ja peilaa helposti ratsastajansa virheitä. Erityisesti suuhun kohdistuvan paineen kanssa saa olla tarkkana, sillä Cabo toimii parhaiten ihan pienilläkin istunta-avuilla. Ori on reipas ja menohaluinen, mutta myös melko reaktiivinen. Liikkeet lusitanolle tyypillisesti melko ylöspäin suuntautuvia, vaikka vauhtiakin löytyy tarvittaessa. Ori ei ole siis ihan aloittelijoiden ratsastettavissa.

Hoitaessa Cabo on yleensä varsin mutkaton - ori tuntuu pitävän puunaamisesta ja jaksaa seistä paikallaan tovin jos toisenkin. Eläinlääkäri ja kengittäjä saavat myös käsitellä Caboa päästä kavioihin.

Sukuselvitys

i. Calhoun
rnkm, 152cmEVM
ii. Caracas
rnkm, 152cm
iii. Callisto
iie. Bloombury Narnia
ie. Downtown
vprt, 150cm
iei. Forgotten Umbrella
iee. Fata Morgana
e. Back To Black
m, 147cmEVM
ei. Wintring
prn, 149cm
eii. Wonderlock
eie. Celeste
ee. Dark Paradise
m, 148cm
eei. Scamader
eee. Love Is In The Dark
i. Portugalin valtionsiittolassa vaikuttava Calhoun edustaa isälinjaltaan perinteistä sukulinjaa, kun taas sen emän suvusta löytyy harvinaisempia periyttäjiä. Lusitanoksi se ei ole erityisen kookas, vaikka isänisä Callisto olikin reilut 165 senttimetriä korkea. Rakenteeltaan Calhoun on varsin puoliverimäinen ja sillä on suhteellisen pitkä runko. Virallisissa näyttelyissä ori ei ole pärjännyt ja tuomareilta se on saanut kommenttia puutteellisesta rotuleimasta, mutta kouluradoilla ori on loistanut sitäkin enemmän. Aina arvokilpailuissa asti Portugalin maajoukkueessa mukana ollut Calhoun on upealiikkeinen, se kokoaa helposti askeleitaan mutta liikkuu myös isosti. Se on luonteeltaan nöyrä ja nopea oppimaan - ja näitä ominaisuuksia se on periyttänyt myös varsoilleen. Suurisydämistä oria pystyvät käsittelemään lapsetkin, eikä sen kanssa mikään tunnu olevan erityisen vaikeaa.

ii. Caracas oli rakenteeltaan paljon barokkimaisempi kuin poikansa Calhoun, eikä sen nähdessään ollut epäilystäkään orin rodusta. Pieni ja tulinen Caracas oli kuitenkin luonteeltaan tyypillisen lusitanon vastakohta, se oli varsin pahansisuinen sille päälle sattuessaan eikä se näin ollen ollut kenen tahansa ratsastettavissa. Sopivan ratsastajan kanssa se oli kuitenkin valmis tekemään vaikka mitä ja ori kilpailikin menestyksekkäästi vaikeissa koululuokissa, ollen lisäksi myös hallitseva portugalinmestari working equitationissa useana peräkkäisenä vuonna. Myöskin Caracas syntyi ja asui Portugalin valtionsiittolassa, jossa sitä käytettiin jonkin verran myös siitokseen. Hankalasti käsiteltävää luonnettaan se ei periyttänyt jälkeläisilleen, eikä oikeastaan mitään muutakaan kimoa väriä lukuunottamatta.

ie. Downtown hankittiin Portugalin valtionsiittolaan alun perin siksi, että se edusti hyvin erilaista kasvatuslinjaa. Siittolan sukulinjat kun alkoivat sekoittua toisiinsa ja uusia sukulinjoja kaivattiin kipeästi. Downtown olikin tähän tarkoitukseen varsin hyvä ostos, sillä sen isä oli härkätaistelijoiden kasvattama hevonen, jota käytettiin paljon härkätaisteluissa ja sen emä oli valjakkohevonen. Omia varsojaan kohtaan se oli hyvin suojelevainen. Tammojen ja varsojen laitumella Downtownin tunnistikin usein siitä, että se oli aina kaitsemassa vilkkaita varsoja, niin omiaan kuin muidenkin tammojen jälkikasvua. Juuri mitään muuta Downtown ei elämässään ehtinyt tekemäänkään kuin kasvattamaan uusia lusitanovarsoja maailmaan. Oli se nuoruudessa sisäänratsastettu ja peruskoulutettu, mutta valtionsiittolaan muuton jälkeen sen selässä ei käynyt kukaan.

 

e. Back To Black on Brittein saarilla kasvatettu korpinmusta tamma. Pienestä koostaan huolimatta se on täynnä sisukkuutta ja omaa tahtoa, jopa niin paljon, että ihan kuka tahansa ei sen kanssa pärjää. Ei sillä, että tamma olisi jotenkin kiukkuinen ja vaarallinen. Sillä vain sattuu olemaan hyvin vahvat omat näkemykset asioista ja jos se jotain päättää, niin se myös tekee sen. Tai jättää tekemättä, mikäli ei sillä hetkellä satu huvittamaan. Erikoisista oikuistaan huolimatta tamma päätyi myös kilparadoille. Se kilpaili kouluratsastuksessa hyvin vaihtelevin tuloksin helpoissa luokissa. Sukunsa puolesta sillä on kuitenkin siitosarvoa ja niinpä se päätettiin astuttaa. Päätös oli kaikin puolin hyvä, sillä Back To Black näyttää periyttävän kaikki sen hyvät ominaisuudet myös varsoilleen - mukaan lukien pienen ja ponimaisen ulkomuodon.

ei. Punaruunikko Wintring on takuuvarmasti yksi hienoimmista lusitanohevosista, joita on koskaan nähty. Pienehköstä koostaan huolimatta se oli kuin satuhevonen; rakenteeltaan korrekti ja luonteeltaankin oikea halinalle. Wintring kilpaili kouluratsastuksessa vaikeissa luokissa menestyen kohtalaisesti. Sille oli luonnostaan helppoa tehdä kokoavia liikkeitä ja kaikki vaikeat liikkeet piaffesta passageen ja laukkapiruetteihin olivat sille aivan peruskauraa. Kuten arvata saattaa, oli Wintring kilpailumenestyksensä ansiosta myös suosittu siitosori ja sitä käytettiin siitokseen myös kaukana kotimaansa Iso-Britannian ulkopuolella. Monet orin jälkeläisistä ovat hyväliikkeisiä ja valitettavan usein myös hieman itsepäisiä.

ee. Suoraan härkätaisteluhevosista polveutuvasta Dark Paradisesta piti siitäkin tulla härkätaisteluhevonen, mutta ehkäpä tamman onneksi se oli liian arka sellaiseen käyttöön. Lempeä mutta hieman säikky tamma myytiinkin pian halvalla pois, olihan se jäänyt silloisille omistajilleen täysin turhaksi. Dark Paradise päätyi lopulta monen mutkan kautta Englantiin, jossa se sai vihdoin kunnollisen ratsukoulutuksen. Rauhallisesti tehty koulutus kantoi hedelmää ja lopulta Dark Paradise päätyi kilpailemaan parhaimmillaan vaativiin koululuokkiin omistajansa kanssa. Tammalla oli kerrassaan upeat liikkeet ja vaikka se ei esiintymisestä niin pitänytkään, se teki ratsastajansa puolesta aina kaikkensa. Kilpaura päättyi kuitenkin lopulta lyhyeen, sillä Dark Paradise pelkäsi kilpailupaikoilla milloin mitäkin. Se pääsi maaseudun rauhaan viettämään rennompaa elämää kasvattaen maailmaan uusia varsoja. Tamma ehti saada kaksi varsaa, kun se loukkasi itsensä laitumella ja jouduttiin lopettamaan vasta 12-vuotiaana.

© Juulia, kiitos!

Kilpailukalenteri

Cabo tulee kilpailemaan tulevaisuudessa porrastetuissa koulukilpailuissa.

Näyttelyt

19.10.19 Vänrikinmäki: Syyssäässä (ei rakenne) LKV, KP, EM: Värimaailma tuom. Lynn [1]
17.11.19 Hukkapiilo: Muu kuva (vapaa kuva) KP tuom. aksu
19.01.20 Zen: Muu kuva (vapaa kuva) LKV, KP, EM: Rodunomaisuus tuom. Pölhö [2]
28.02.20 Saaristo: Muu kuva (käsinpiirretty) KP, EM: Rodunomaisuus tuom. Lissu [3]
07.05.20 Encore: Muu kuva (vapaa kuva) KP, EM: Tunnelma tuom. Elisa [4]

12.04.20 De Civitate Deorum: Lämminveriorit (rakenne) KTK-sert, EM: Upeus tuom. Pölhö, Lissu
07.05.20 Encore: Harvinaiset lämminveriset orit (rakenne) EO-sert tuom. Elisa
[1] "Upea, silmää miellyttävä värimaailma ja tunnelmallinen kuva. Leijailevat syyslehdet tuovat oman lisänsä ja elonsa kuvaan. Hevonen on todella suloinen nuori ratsuori, joka liikkuu rodulle ominaisesti korkeassa muodossa ja näyttää menevältä mutta kuuliaiselta. Toimiva kokonaisuus."
[2] "Arvio tallikuvasta. Hevonen on selkeästi tunnistettavissa rotunsa edustajaksi, on ilmeikäs ja myös orileimainen. Toteutus on mukava yhdistelmä rentoutta ja yksityiskohtia: piirtäjä on selkeästi tiennyt, mihin kohtiin panostaa ja mitkä pystyi tekemään huolettomammin. Asettelu on toimiva, se johdattaa katsojan katsetta loogisesti. Muutamat vinot linjat karsinan reunassa ja ikkunassa pistävät silmään muiden ollessa suoria."
[3] "Komeaprofiilinen, ilmeikäs iberialainen. Kaunis, varma puuväritekniikka, hienosti toteutettu kimo väritys. Pelkistetty seinä ja ikkunaruutu jättävät tilaa puupinnan ja koko kuvan yksityiskohdille. Onnistuneet, kauniisti hevosen muotoja mukaillen laskeutuvat jouhet. Tasapainoinen kokonaisuus."
[4] "Kivan rento, ja ihanan syksyinen ratsastuskuva, josta voi melkein tuntea viileän aurinkoisen syyskelin. Taustaan panostettu, vaikkakin yksinkertaisen maalausmainen."

Muut kilpailut

25.03.20 Ratsastuskeskus Eeva: HeA 4/4 (tarina) [1]
12.04.20 Virvatuli: Nuorten hevosten luokka (HeB, rata) 1/13 [2]
04.05.20 Hannaby Hanami Week: VaA 2/29 69,986%
08.05.20 Hannaby Hanami Week: VaB 2/40 73,286%
08.05.20 Hannaby Hanami Week: VaA 4/30 73,214%
00.00.00 Paikka: Luokka 0/00
[1] "Vaikka starttasimmekin Cabon kanssa ensimmäistä kertaa helppo A -tasolla, niin ratsastin radalle itsevarmuutta huokuen rinta rottingilla. Olinhan mä ennenkin kisoissa käynyt, isoissakin sellaisissa, joten yksi helppo A hoituisi vaikka silmät sidottuina. Jostain syystä ratsastettuani tervehdykseen jäädyin kuitenkin ihan täysin. Katseeni suorastaan jämähti nuoreen, tummahiuksiseen mieheen. Suuni loksahti auki ihan huomaamatta. Tuomarina toimivalla miehellä oli kauniit, syvän suklaanruskean väriset silmät. Varmasti kauneimmat koskaan näkemäni. Kasvoilla oli pieni hymynkare, joka sai mut tuntemaan kroppani yhtäkkiä ihan veteläksi. Cabo heilautti häntäänsä ja mä olin tiputtaa kankiohjat kädestäni. Tunsin, kuinka pieni puna nousi kevyesti meikatuille kasvoilleni. Tuomarin yskäistessä hieman kiusaantuneen oloisena ymmärsin lopulta, että olimme todellakin seisseet tervehdyksessä jo kauemmin kuin oli tarve. Tunsin itseni idiootiksi ja facepalmasin mielikuvissani ainakin sataviiskyt kertaa. Onnistuin kuitenkin haparoimaan ohjat hätäisesti takaisin käsiini ja yritin muistaa häpeissäni nieleskellen, mikä oli radan ensimmäinen liike."

[2] Tuomarin kommentti: "Amelie ja hänen orinsa Callahan olivat jo lämmittelyssä hyvässä vireessä. Ori liikkui kevyesti itsensä hyvin kantaen, eikä ratsukko vaikuttanut ollenkaan tarvitsevan neuvoja. Kävin kuitenkin vähintään ihastelemassa ratsukon työskentelyä ja annoin myös muutaman pienen vinkin. Lähinnä muistuttelin ratsastajaa kevyistä käsistä ja pehmeistä avuista, jotta ratsukin pysyisi kevyenä. Hyvä yhteistyö näkyi radallakin, sillä tasapainoisella sekä komealla suorituksella ratsukko voitti koko luokan."

Hoito-ohjeet ja varusteet

Loimitus
» Sateella ja kolealla säällä ulkoloimi tarhaan
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi + villaloimi sisälle
» Lämpötilan ollessa alle -15°C ulos toppaloimi + alle fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi

Ruokinta
» Heinä: 3 - 3 - 3 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 0,5l Power mixiä, 1dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)

Yleistä
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.
» Tarhassa ja karsinassa riimu aina pois päästä käsittelyn jälkeen.
» Kesällä hyttysmyrkkyä suihkuttava erityisesti häntään ja jalkoihin

 

Varustekauppoina toimivat Equestrian PRO, Sokka Luxuries, Kirke, Oddpixel, Takakujan tallipuoti ja Mestyn varuste. Rehut puolestaan tarjoaa Stjärnesands Hästeri.