Callahan

Rotu, sukupuoli
lusitano, ori
Syntymäaika
20.06.2015, 8-vuotias
Rekisterinumero
VH20-087-0001 (#PKK3296)
Väri, säkäkorkeus
mustankimo, 152cm
Kasvattaja
Nathan Blackwood
Omistaja
Amelie Backlund (VRL-14333)
Koulutus
koulupainotus, tavoitteena Intermediate I
PP-MVA (04/2020)
KTK-II (06/2020)
VIP MVA (04/2021)
Lue Cabon päiväkirjaa

© 1) VRL-10864, 2 & 3) AnneL2019, 4) Marjahilla (tausta VRL-05265)

Sunshine mixed with a little hurricane

Tyylikäs. Mikään muu sana ei kuvaa yhtä hyvin Cabon olemusta, tapaa liikkua. Ori liikkuu kuin tanssija; kaiken keveyden ja herkkyyden takana on voimaa ja kurinalaisuutta, joka ei kuitenkaan ole tämän hevosen kohdalla koskaan horjahtanut tiukkapipoiseen yliyrittämiseen. Erityisesti kürit tämän hevosen kanssa ovat pieniä taide-elämyksiä (toki ohjelman laatijasta sekä ratsastajan taidoista riippuen, mutta ideaalitilanteessa), kun ammattimainen, korrekti suorittaminen sekä herkkä, virheitä pelkäämätön taide kulkevat käsi kädessä. Cabokin tekee virheitä, kuten joka ikinen hevonen ja ihminen, mutta tämän hevosen kohdalla virheisiinkin suhtautuu jotenkin kaunistavana tekijänä. Samaan tapaan kuin japanilaiset korjaavat keramiikkaa kullalla nähden virheissäkin uniikkiutta ja kauneutta, Cabon harha-askeleet harvemmin tuntuvat ratsastajastakaan sijoituksen maksaneilta virheiltä vaan ennemminkin sinä erottavana tekijänä, joka kertoo alla olevan elävän eläimen robotin sijaan.

Hassua, miten joidenkin hevosten kanssa saa tämmöisiä tuntemuksia.

Hyvä tasapaino näyttelee erityisen suurta roolia Cabon kanssa treenatessa; turhan suuri painopisteen vaihtelu ja lantioluiden liike saa orin tekemään herkästi laukanvaihtoja ja vähän muutakin sen koettaessa päästä jyvälle, mitä ratsastaja istuntansa sekä tasapainonsa muutoksilla viestittää. Muutenkin taiteilijasielumme on aika herkkä kaikille avuille, ilman ylikorostuneen dramaattisia protesteja jonkin mennessä pieleen. Cabo kyllä kertoo, jos ei pidä saamistaan avuista; hännän huiskinta, tyytymätön ilme, satunnainen kuolainten pureminen, kiemurtelu sekä pysähtely. Tämänkin ori onnistuu tekemään jotenkin hirvittävän tyylikkään oloisesti.
Ori pyrkii aina miellyttämään ratsastajaansa, tekemään yhteistä suoritusta. Uudet asiat ovat mukava haaste päälle ja kropalle, vanhoihin, jo tuttuihin (perus)asioihin ori palaa aina mielellään. Mikään ei ole tympeää. Ihana asenne, upea hevonen. Cabo antaa itsestään aina kaiken, oltiin sitten kotosalla ilman valvovia silmäpareja tai vähän suuremmilla kilpa-areenoilla. Yleisön edessä ori tosin nautiskelee työnteosta kahta enemmän, parrasvalot ovat aina parrasvalot ja esiintymisrakkaus saa tämän hevosen syttymään kisoissa aivan eri tavalla kuin kotitreeneissä.

Tallikäytökseltäänkään Cabo ei ole mikään kaikesta nipottava diiva, vaan hyvinkin vaatimaton, sopeutuvainen hevonen, joka kyllä rakastaa huomiota muttei vaadi sitä. Parhaiten ori tulee toimeen hiljaisten, rauhallisten ihmisten kanssa, kovaäänisyys saa orin vähän huolestuneeksi. Se kuitenkin käyttäytyy moitteettomasti kenen tahansa käsissä, on korkeintaan hieman varpaillaan, mikäli luottamus ei ole aukotonta. Mikään hoitotoimenpide sen sijaan ei hetkauta, sähköraspin, kenkien takomisen tai suihkepullon äänet eivät aiheuta sen enempää reaktiota kuin harjanvedot karvapeitteellä. Kaiken maailman koppeihin ja autoihin siitä kapeimmasta trailerista tilavimpaan rekkaan ori kävelee empimättä, eikä se matkan aikanakaan pidä melua itsestään, vaikka heinät loppuisivat tai matkaseura kiipeäisi seiniä pitkin. Mikäli vain ehdit, juttele ja rapsuttele, niin saat Cabosta koiramaisen uskollisen ystävän.

Sukuselvitys

i. Calhoun
vkk, 149cmevm
ii. Caracas
vkk, 150cm
iii. Callisto
iie. Bloombury Narnia
ie. Downtown
rn, 145cm
iei. Forgotten Umbrella
iee. Fata Morgana
e. Back To Black
rt sb, 148cmevm
ei. Wintring
rt sb, 149cm
eii. Wonderlock
eie. Celeste
ee. Dark Paradise
m sb, 148cm
eei. Scamader
eee. Love Is In The Dark

Tutustu sukuun tarkemmin

i. Portugalin valtionsiittolassa vaikuttava Calhoun edustaa isälinjaltaan perinteistä sukulinjaa, kun taas sen emän suvusta löytyy harvinaisempia periyttäjiä. Lusitanoksi se ei ole erityisen kookas, vaikka isänisä Callisto olikin reilut 165 senttimetriä korkea. Rakenteeltaan Calhoun on varsin puoliverimäinen ja sillä on suhteellisen pitkä runko. Virallisissa näyttelyissä ori ei ole pärjännyt ja tuomareilta se on saanut kommenttia puutteellisesta rotuleimasta, mutta kouluradoilla ori on loistanut sitäkin enemmän. Aina arvokilpailuissa asti Portugalin maajoukkueessa mukana ollut Calhoun on upealiikkeinen, se kokoaa helposti askeleitaan mutta liikkuu myös isosti. Se on luonteeltaan nöyrä ja nopea oppimaan - ja näitä ominaisuuksia se on periyttänyt myös varsoilleen. Suurisydämistä oria pystyvät käsittelemään lapsetkin, eikä sen kanssa mikään tunnu olevan erityisen vaikeaa.

ii. Caracas oli rakenteeltaan paljon barokkimaisempi kuin poikansa Calhoun, eikä sen nähdessään ollut epäilystäkään orin rodusta. Pieni ja tulinen Caracas oli kuitenkin luonteeltaan tyypillisen lusitanon vastakohta, se oli varsin pahansisuinen sille päälle sattuessaan eikä se näin ollen ollut kenen tahansa ratsastettavissa. Sopivan ratsastajan kanssa se oli kuitenkin valmis tekemään vaikka mitä ja ori kilpailikin menestyksekkäästi vaikeissa koululuokissa, ollen lisäksi myös hallitseva portugalinmestari working equitationissa useana peräkkäisenä vuonna. Myöskin Caracas syntyi ja asui Portugalin valtionsiittolassa, jossa sitä käytettiin jonkin verran myös siitokseen. Hankalasti käsiteltävää luonnettaan se ei periyttänyt jälkeläisilleen, eikä oikeastaan mitään muutakaan kimoa väriä lukuunottamatta.

ie. Downtown hankittiin Portugalin valtionsiittolaan alun perin siksi, että se edusti hyvin erilaista kasvatuslinjaa. Siittolan sukulinjat kun alkoivat sekoittua toisiinsa ja uusia sukulinjoja kaivattiin kipeästi. Downtown olikin tähän tarkoitukseen varsin hyvä ostos, sillä sen isä oli härkätaistelijoiden kasvattama hevonen, jota käytettiin paljon härkätaisteluissa ja sen emä oli valjakkohevonen. Omia varsojaan kohtaan se oli hyvin suojelevainen. Tammojen ja varsojen laitumella Downtownin tunnistikin usein siitä, että se oli aina kaitsemassa vilkkaita varsoja, niin omiaan kuin muidenkin tammojen jälkikasvua. Juuri mitään muuta Downtown ei elämässään ehtinyt tekemäänkään kuin kasvattamaan uusia lusitanovarsoja maailmaan. Oli se nuoruudessa sisäänratsastettu ja peruskoulutettu, mutta valtionsiittolaan muuton jälkeen sen selässä ei käynyt kukaan.

e. Back To Black on Brittein saarilla kasvatettu korpinmusta tamma. Pienestä koostaan huolimatta se on täynnä sisukkuutta ja omaa tahtoa, jopa niin paljon, että ihan kuka tahansa ei sen kanssa pärjää. Ei sillä, että tamma olisi jotenkin kiukkuinen ja vaarallinen. Sillä vain sattuu olemaan hyvin vahvat omat näkemykset asioista ja jos se jotain päättää, niin se myös tekee sen. Tai jättää tekemättä, mikäli ei sillä hetkellä satu huvittamaan. Erikoisista oikuistaan huolimatta tamma päätyi myös kilparadoille. Se kilpaili kouluratsastuksessa hyvin vaihtelevin tuloksin helpoissa luokissa. Sukunsa puolesta sillä on kuitenkin siitosarvoa ja niinpä se päätettiin astuttaa. Päätös oli kaikin puolin hyvä, sillä Back To Black näyttää periyttävän kaikki sen hyvät ominaisuudet myös varsoilleen - mukaan lukien pienen ja ponimaisen ulkomuodon.

ei. Punaruunikko Wintring on takuuvarmasti yksi hienoimmista lusitanohevosista, joita on koskaan nähty. Pienehköstä koostaan huolimatta se oli kuin satuhevonen; rakenteeltaan korrekti ja luonteeltaankin oikea halinalle. Wintring kilpaili kouluratsastuksessa vaikeissa luokissa menestyen kohtalaisesti. Sille oli luonnostaan helppoa tehdä kokoavia liikkeitä ja kaikki vaikeat liikkeet piaffesta passageen ja laukkapiruetteihin olivat sille aivan peruskauraa. Kuten arvata saattaa, oli Wintring kilpailumenestyksensä ansiosta myös suosittu siitosori ja sitä käytettiin siitokseen myös kaukana kotimaansa Iso-Britannian ulkopuolella. Monet orin jälkeläisistä ovat hyväliikkeisiä ja valitettavan usein myös hieman itsepäisiä.

ee. Suoraan härkätaisteluhevosista polveutuvasta Dark Paradisesta piti siitäkin tulla härkätaisteluhevonen, mutta ehkäpä tamman onneksi se oli liian arka sellaiseen käyttöön. Lempeä mutta hieman säikky tamma myytiinkin pian halvalla pois, olihan se jäänyt silloisille omistajilleen täysin turhaksi. Dark Paradise päätyi lopulta monen mutkan kautta Englantiin, jossa se sai vihdoin kunnollisen ratsukoulutuksen. Rauhallisesti tehty koulutus kantoi hedelmää ja lopulta Dark Paradise päätyi kilpailemaan parhaimmillaan vaativiin koululuokkiin omistajansa kanssa. Tammalla oli kerrassaan upeat liikkeet ja vaikka se ei esiintymisestä niin pitänytkään, se teki ratsastajansa puolesta aina kaikkensa. Kilpaura päättyi kuitenkin lopulta lyhyeen, sillä Dark Paradise pelkäsi kilpailupaikoilla milloin mitäkin. Se pääsi maaseudun rauhaan viettämään rennompaa elämää kasvattaen maailmaan uusia varsoja. Tamma ehti saada kaksi varsaa, kun se loukkasi itsensä laitumella ja jouduttiin lopettamaan vasta 12-vuotiaana.

© Juulia

Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Emä Omistaja
psl-o. Oscuro como el Ébano G. 01.12.2021 e. Bienvenida Epifanía Stall Green Mage
Cabo on kysyttäessä satunnaisesti tarjolla jalostukseen. Cabo periyttänee hyvää kokoamiskykyä ja näyttäviä liikkeitä. Mahdolliset yhteydenotot jalostusta koskien voi lähettää omistajan sähköpostiin.

Näyttelymenestys

Rakennekuvaluokat

12.04.20 De Civitate Deorum: Lämminveriorit KTK-sert, EM: Upeus tuom. Pölhö, Lissu
07.05.20 Encore: Harvinaiset lämminveriset orit EO-sert tuom. Elisa
08.05.20 Encore: Lämminveriset orit KTK-sert tuom. Lissu
02.03.21 Zen: Pre- ja psl-orit EO-sert tuom. Marjahilla
14.03.21 Encore: Harvinaiset lämminveriset orit KTK-sert tuom. aksu

Muu kuva -luokat

19.10.19 Vänrikinmäki: Syyssäässä LKV, KP, EM: Värimaailma tuom. Lynn [1]
17.11.19 Hukkapiilo: Vapaa kuva KP tuom. aksu
19.01.20 Zen: Vapaa kuva LKV, KP, EM: Rodunomaisuus tuom. Pölhö [2]
28.02.20 Saaristo: Käsinpiirretyt KP, EM: Rodunomaisuus tuom. Lissu [3]
07.05.20 Encore: Vapaa kuva KP, EM: Tunnelma tuom. Elisa [4]
[1] "Upea, silmää miellyttävä värimaailma ja tunnelmallinen kuva. Leijailevat syyslehdet tuovat oman lisänsä ja elonsa kuvaan. Hevonen on todella suloinen nuori ratsuori, joka liikkuu rodulle ominaisesti korkeassa muodossa ja näyttää menevältä mutta kuuliaiselta. Toimiva kokonaisuus."

[2] "Arvio tallikuvasta. Hevonen on selkeästi tunnistettavissa rotunsa edustajaksi, on ilmeikäs ja myös orileimainen. Toteutus on mukava yhdistelmä rentoutta ja yksityiskohtia: piirtäjä on selkeästi tiennyt, mihin kohtiin panostaa ja mitkä pystyi tekemään huolettomammin. Asettelu on toimiva, se johdattaa katsojan katsetta loogisesti. Muutamat vinot linjat karsinan reunassa ja ikkunassa pistävät silmään muiden ollessa suoria."

[3] "Komeaprofiilinen, ilmeikäs iberialainen. Kaunis, varma puuväritekniikka, hienosti toteutettu kimo väritys. Pelkistetty seinä ja ikkunaruutu jättävät tilaa puupinnan ja koko kuvan yksityiskohdille. Onnistuneet, kauniisti hevosen muotoja mukaillen laskeutuvat jouhet. Tasapainoinen kokonaisuus."

[4] "Kivan rento, ja ihanan syksyinen ratsastuskuva, josta voi melkein tuntea viileän aurinkoisen syyskelin. Taustaan panostettu, vaikkakin yksinkertaisen maalausmainen."

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa, tasolla 9/8
Kouluratsastus: 4681.32
Kuuliaisuus ja luonne: 2170.46
Tahti ja irtonaisuus: 2510.86

KRJ, Kouluratsastus - 1 sijoitus

25.03.20 Ratsastuskeskus Eeva: HeA 4/4 (KRJ, tarina) [1]

Villit, Kouluratsastus - 11 sijoitusta

12.04.20 Virvatuli: Nuorten hevosten luokka (HeB, rata) 1/13 [2]
04.05.20 Hannaby Hanami Week: VaA 2/29 69,986%
08.05.20 Hannaby Hanami Week: VaB 2/40 73,286%
08.05.20 Hannaby Hanami Week: VaA 4/30 73,214%
07.06.20 Zen: Kouluratsukatselmus, nuoret ratsut 12p. [3]
18.04.21 Tie Tähtiin, Hartroof Areena: VaB 4/5 72,143%
02.05.21 Tie Tähtiin, Savenmaan ratsastuskeskus: VaB 1/5 84,286%
16.05.21 Tie Tähtiin, Hevostila Kuukkeli: VaB 2/5 74,643%
30.05.21 Tie Tähtiin, Ridklubben Vårön: VaB 5/5 53,929%
13.06.21 Tie Tähtiin, Hopeaharjan ratsastajat: VaB 5/5 69,286%
07.12.21 Paris SIM Dressage Week: International, VaB 6/27 73,112%

Lue tarinakisojen tekstejä

[1] "Vaikka starttasimmekin Cabon kanssa ensimmäistä kertaa helppo A -tasolla, niin ratsastin radalle itsevarmuutta huokuen rinta rottingilla. Olinhan mä ennenkin kisoissa käynyt, isoissakin sellaisissa, joten yksi helppo A hoituisi vaikka silmät sidottuina. Jostain syystä ratsastettuani tervehdykseen jäädyin kuitenkin ihan täysin. Katseeni suorastaan jämähti nuoreen, tummahiuksiseen mieheen. Suuni loksahti auki ihan huomaamatta. Tuomarina toimivalla miehellä oli kauniit, syvän suklaanruskean väriset silmät. Varmasti kauneimmat koskaan näkemäni. Kasvoilla oli pieni hymynkare, joka sai mut tuntemaan kroppani yhtäkkiä ihan veteläksi. Cabo heilautti häntäänsä ja mä olin tiputtaa kankiohjat kädestäni. Tunsin, kuinka pieni puna nousi kevyesti meikatuille kasvoilleni. Tuomarin yskäistessä hieman kiusaantuneen oloisena ymmärsin lopulta, että olimme todellakin seisseet tervehdyksessä jo kauemmin kuin oli tarve. Tunsin itseni idiootiksi ja facepalmasin mielikuvissani ainakin sataviiskyt kertaa. Onnistuin kuitenkin haparoimaan ohjat hätäisesti takaisin käsiini ja yritin muistaa häpeissäni nieleskellen, mikä oli radan ensimmäinen liike."

[2] Tuomarin kommentti: "Amelie ja hänen orinsa Callahan olivat jo lämmittelyssä hyvässä vireessä. Ori liikkui kevyesti itsensä hyvin kantaen, eikä ratsukko vaikuttanut ollenkaan tarvitsevan neuvoja. Kävin kuitenkin vähintään ihastelemassa ratsukon työskentelyä ja annoin myös muutaman pienen vinkin. Lähinnä muistuttelin ratsastajaa kevyistä käsistä ja pehmeistä avuista, jotta ratsukin pysyisi kevyenä. Hyvä yhteistyö näkyi radallakin, sillä tasapainoisella sekä komealla suorituksella ratsukko voitti koko luokan."

[3] Pisteet: Yleisvaikutelma: 4, Ratsastettavuus: 4, Tekniikka: 4 = 12 pistettä
Tuomarin kommentti: "Pystypäinen ja ryhdikäs ori, käyttäytyi ihailtavan mutkattomasti koko tilaisuuden ajan. Tukevarakenteinen ja vahva, enemmän klassinen kuin sporttinen malli, mikä on arvioitsijan mieleen kouluratsua katsellessa. Liikkeiltään tyypillinen iberialainen, ryhdikäs ja korkealiikkeinen. Etuosa hieman alityösti ravissa, mutta upea, pysty laukka korvasi sitä. Takaosa ei aina meinannut pysyä linjallaan, vaan rodulle ominaiseen lattarilannetyyliin vaihteli sinne ja tänne. Edestä kaipaisi hieman lisää tilaa eli pidempää ohjaa, jotta pysyisi jatkossakin yhtä kevyenä ja koottuna. Näin myös etuosan liike vapautuu ja pääsee samaan tahtiin takaosan kanssa.

Testiratsastuksessa oli kuuliainen uudesta ratsastajasta huolimatta. Herkkä ja helppo ratsastaa, kuunteli painoapuja ihailtavalla tarkkuudella. Avotaivutuksissa tahtoi heittää jalkoja neljälle uralle, ja tuntui välillä suorastaan yli-innokkaalta, mikä ei tietenkään ollut huono asia.

Orin luontaista, verenperinnön tuomaa kokoamiskykyä kannattaa hyödyntää. Sille tuskin tuottaa vaikeuksia päästä myöhemmin korkeallekaan tasolle, kunhan synnynnäisen kipinän ei anna vain sammua liialla hallitsemisella. Kannattaa ratsastaa löysällä ohjalla aina kun vain pystyy, ja kannustaa Callahania etsimään itse muoto ja tasapaino — se varmasti siihen kykenee."

Varustekaappi ja hoito-ohjeet

Ruokinta

» Heinä: 3 - 2 - 2 - 3 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 1l Power mixiä, 1dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)

Loimitus

» Sateella ulos sadeloimi
» Lämpötilan ollessa alle -5°C ulos fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
» Pakkassäillä ratsastusloimi alku- ja loppuverryttelyihin

Yleistä

» Jalat kylmätään aina ratsastuksen ja irtohypytyksen jälkeen joko kylmäyssuojien tai vesiletkun ja linimentin avulla.
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.
» Tarhassa ja karsinassa riimu aina pois päästä käsittelyn jälkeen.
» Kesällä hyttysmyrkkyä suihkuttava erityisesti häntään ja jalkoihin.


© Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, Takakujan tallipuoti, Kirke ja Mestyn varuste