Sinevan Ceruleo

suomalainen puoliverinen, ori
27.09.2019, 5-vuotias
rekisterinumero VH19-031-0293 (#PKK3274)
ruunivoikko, 170cm
kasvattaja Daniel Susineva
omistaja Amelie Backlund (VRL-14333)
koulupainotus: tavoitteena Grand Prix
asuu Vihiniemessä

FF (11/2019), PKK-V (04/2020), Laatu Ori (10/2020 -
sanallinen arvostelu - "Puutteellinen sukupuolileima, pitkät etujalat. Taitavaa värien käyttöä."
), KTK-II (11/2020 -
kantakirjalausunto - "Pitkäjalkainen ori, jonka sukupuolileima saisi olla vahvempi. Tiivis kuiva kaula, runko hieman lihakseton, aavistuksen vennot vuohiset ja pitkähköt jalat."
), VIP MVA (12/2021)
Lue Kovun päiväkirjaa

© 1 & 4) VRL-05265, 2) Milma, 3) BH-Stables (linet), VRL-14333, 5) Elisa, 6) Kioja VRL-13006

I don't have a short attention span, I just.. Oh, look! A squirrel!

  Odotettavissa on isosti liikkuva ja reagoiva, kookas ja rohkea hevonen, jos se vanhempiinsa lainkaan tulee. - kasvattajan kertomaa

Kovu saapui melkoisella rytinällä mun elämään. Siis ihan kirjaimellisesti - yksivuotias varsa hyppäsi trailerista alas sellaisella voimalla, että hyvä etten persuuksilleni lentänyt. Meidän elämä on ollut siitä lähtien kaikkea muuta kuin tylsää, eikä yksikään päivä ole ollut samanlainen. Kovu ei ollut ehkä mikään helpoin varsa, sillä sen keskittymiskyky tuntuu aina välillä yhä nykyäänkin olevan tasoa kastemato. Siitä huolimatta Kovusta kasvoi ihan näppärä, ei-niin-pieni kouluhevosen alku.

Vaaleat korvat kääntyilevät nopeasti jokaisen ääneen suuntaan lopun pään seuratessa miltei yhtä nopeasti perässä. Tummat jalat liittyisivät seuraan siirtymään ääniä tai liikettä kohti melkein yhtä nopsaan, ellei ihminen kieltäisi. Kovu on tavattoman utelias hevonen, joka mielellään osallistuisi kaikkeen. Se on myös nopealiikkeinen ja vilkas, eikä oikein perusta paikoillaan seisoskelusta, kas kun sellainen tylsistyttää. Siksi kengitystä, klippausta ja vähän kaikkea muutakin pidempikestoista toimenpidettä tahdittaa kahvapallo tai vastaava lelu, jonka heiluttelulla (joskus päin hoitajaparan päätä) Kovu pitää itsensä kiireisenä sekä ennen kaikkea tyytyväisenä. Onneksi herra on aika yksinkertainen tapaus. Hurmaava, kiltti ja ties mitä, mutta loppuviimeksi aika yksinkertainen, helposti harhautettava tapaus. Kunhan orilla on tekemistä, se on tyytyväinen, sekä kenen tahansa käsiteltävissä oleva ongelmaton hevoskansalainen.

Ruunivoikko puoliverinen näyttää aika perushevoselta, mikäli sillä ei ratsasteta. Karsinassa tai tarhassaan Kovu ei juurikaan eroa niistä ratsastuskoulujen niin sanotuista perushevosista, olemus tai edes liikkuminen ei anna mitään osviittaa Grand Prix -tasoisesta kilpa- ja jalostushevosesta. Korkeintaan jolkottaessaan jonkin mielenkiintoisen asian perässä Kovu vähän ryhdistäytyy saaden askeleisiinsa sitä lennokasta, ilmavaa keveyttä, joita niihin ratsastettaessa saa. Vapaalla Kovu tuntuu selkeästi olevan vapaalla liikkuen ehdottomalla minimipanoksella. Kontaktia ori kyllä hakee, se jutustelee mielellään muille hevosille, tulee aina tarhan portille vastaan tai notkuu aidalla, mikäli ihmisiä, koiria tai vaikka pikkulintuja pyörii aidan toisella puolen.

Ratsastaja selässään Kovu kirjaimellisesti ryhdistäytyy sekä valpastuu aivan eri tavalla kuin tarhassa maailman (tai ainakin tallipihan) menoa ihmetellessään. Vaikka ori on kuinka vikkeläliikkeinen, eläväinen ja kaikkea paitsi pystyynkuollut, se tekee asiat aivan eri asenteella ja ryhdillä ratsastaja selässään. Pelkkä pään kääntely tuntuu olevan aivan eri liike, vaikka hevonen on täsmälleen sama, aivan yhtä hereillä sekä yhtäläisen kiinnostunut asiasta, jonka perään korvat sekä pää kääntyvät. Ihmisilläkin on herkästi eri ”roolit” työhön ja vapaa-aikaan, ruunivoikko lienee vastaava hevosversiona.
Työnteko on aina, ensimmäisistä ratsastaja selässä otetuista helpoista käyntikierroksista lähtien, ollut Kovun mieleen. Puoliverinen suhtautui uuden oppimiseen innokkaasti, aivan kuin lapsi ensimmäisinä koulupäivinään. Tuo into ei ole kadonnut minnekään. Nuorempana hetket, joina ihminen ei sanellut aivan jokaista askelta, olivat orille lupa lähteä omille teilleen tutkimaan. Tämä käytös on jäänyt pois, nykyään Kovu pitää annetun suunnan, vaikka ratsastaja hetkeksi unohtuisikin vain matkustamaan.

Eläväinen, innokas ori reagoi nopeasti muttei turhan terävästi tai räjähtäen. Se malttaa kuunnella ja odottaa menohaluistaan huolimatta. Hieman taitamattomamman ratsastajan (joka antaa tahallaan tai vahingossa ruunivoikolle enemmän aikaa ja vähemmän tekemistä) kanssa Kovun keskittyminen saattaa ajoittain herpaantua erilaisten äänten tai toisen ratsukon tekemisten suuntaan. Hetket ovat lyhyitä, ori palaa nopeasti takaisin asiaan sitä pyydettäessä. Erilaiset siksakit, vaihdot ja hieman yllättäen peruutukset tuntuvat saamaan Kovun hymyilemään, se selkeästi pitää näistä liikkeistä eniten. Ori kuitenkin tekee kaiken suurella sydämellä yrittäen parhaansa myös silloin, kun ratsastajan työskentely ei ole aivan samalla tasolla orin oman osaamisen kanssa.

Lastaus- tai kuljetustilanteita ei ole koskaan tarvinnut murehtia, Kovu viihdyttää itseään pelkällä heinäverkolla ihmeellisen hyvin. Se ei ahdistu yksin matkustamisesta eikä myöskään huutele matkaseuralleen, olivat ne oreja, tammoja tai ruunia.
Vieraissa paikoissa on luonnollisesti paljon kaikkea uutta nähtävää, kuultavaa ja koettavaa, mikä on Kovun mielestä ihanaa. Joskus ruunivoikkoa joutuu muistuttamaan kävelysuunnasta käsihevosalueella tai kiinnittämään verryttelyssä vähän lisähuomiota liikkumiseen stewardin hienon hatun sijaan. Kaikki tekeminen, taluttajan jutteleminen ja ratsastajan antamat tehtävät, pitävät orin kyllä toivotussa suunnassa, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. No, ehkä jonkun superjännän takia on aivan pakko kurkistella.

Sukuselvitys

i. Cazenovia Fall
Fn, KTK-II
kwpn, cre sb, 170cm
ii. Ironlake v.d. Romilly
kwpn, vkk, 168cm
iii. Skylake
iie. Evie
ie. Of Sound And Silence
kwpn, vkk sb, 170cm
iei. Attor
KTK-III, KRJ-II
iee. Of Want and Misery
KRJ-I
e. Sinevan Esmerie
KTK-I, Fn, FF
fwb, rn, 171cm
ei. Sinevan Aurifex
KTK-II, KRJ-I
fwb, vkk, 174cm
eii. Paraxis
Fn, KRJ-I, YLA1
eie. Apricity
Fn, KTK-II, KRJ-I
ee. Sinevan Enchanti
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I
fwb, rn, 166cm
eei. Schwartzwaltz
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I
eee. Electrizia
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I
Isälinja: Cazenovia Fall - Ironlake v.d. Romilly - Skylake (3)
Emälinja: Sinevan Esmerie - Sinevan Enchanti - Electrizia (3)

Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Emä Omistaja
kwpn-o. EC Monument 21.04.2021 e. Letiana vd Halor VRL-14858
Kovu on kysyttäessä satunnaisesti tarjolla jalostukseen. Kovu periyttänee vauhdikasta luonnetta ja suuria, näyttäviä liikkeitä. Mahdolliset yhteydenotot jalostusta koskien voi lähettää omistajan sähköpostiin.

Näyttelymenestys

Rakennekuvaluokat

05.11.19 Järnby: Puoliverivarsat EO-sert tuom. Sage
06.11.19 Metsätalli: Varsat EO-sert tuom. Elisa
17.11.19 Hukkapiilo: Varsat EO-sert tuom. Inna

15.03.20 Encore: Puoliveriset orit EO-sert, EM: Väri tuom. Elisa
05.04.20 Encore: Puoliveriorit HY, EM: Väri tuom. Elisa
12.04.20 De Civitate Deorum: Puoliveriorit HY, EM: Persoonallisuus tuom. Pölhö
30.04.20 Zeiton: Pohjoismaiset ratsuhevoset EO-sert tuom. Odelie

Muu kuva -luokat

13.12.19 Järnby: Käsinpiirretyt KM, EM: Söpöys tuom. Anne
14.02.20 Metsätalli: Käsinpiirretyt KP, EM: Söpöys tuom. Lynn [1]
28.02.20 Saaristo: Käsinpiirretyt KM tuom. Lissu [2]
05.04.20 Kurjenpesä: EM-luokka puoliverisille EM: Söpöys tuom. Lissu T.
18.05.20 Hankalan linna: Vauhtia ja vaarallisia tilanteita KP, EM: Tekniikka tuom. Lissu [3]
[1] "Hellyyttävä katse ja hörökorvat tällä nuorella hevosella. Kuvassa on jo ansiokasta yksityiskohtien työstöä. Paikoitellen kontrastia voisi vielä lisätä ja syventää, mutta kokonaisuus osoittaa jo lupaavaa lyijykynätekniikan hallintaa."

[2] "Siisti lyijykynätyö valppaasta, kauniskatseisesta hevosesta. Paikoitellen yksityiskohtia ja syvyyttä on erittäin hyvin, ja toteutus on varmaa. Läsi kaipaisi kuitenkin hieman väriä tuomaan hevosen pään muotoja esille. Korvat, silmät, vallaton pieni otsaharjatupsu sekä hevosen ilme ja olemus ovat onnistuneet erinomaisesti."

[3] "Hapannaamainen hevonen, jonka taluttajalla vasta loistava ilme onkin! Aivan väärässä paikassa takaosaansa keventelevä hevonen ei toivon mukaan osunut kehenkään. Onnistunut tilannekuva."

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa, tasolla 5/10
Kouluratsastus: 1819.77
Kuuliaisuus ja luonne: 914.40
Tahti ja irtonaisuus: 905.37

KRJ, Kouluratsastus - 0 sijoitusta

00.00.00 Paikka: Luokka 0/00

Villit, Kouluratsastus - 3 sijoitusta

09.07.21 Sommersolverv: HeB 3/50 65,592%
07.12.21 Paris SIM Dressage Week: Young Horse, HeA 2/33 78,520%
08.12.21 Paris SIM Dressage Week: Young Horse, VaB 3/22 77,221%

Varustekaappi ja hoito-ohjeet

Ruokinta

» Heinä: 4 - 3 - 2 - 4 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 2l kauraa, 1,5l Power mixiä, 2dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)

Loimitus

» Sateella ulos sadeloimi
» Lämpötilan ollessa alle -5°C ulos fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
» Pakkassäillä ratsastusloimi alku- ja loppuverryttelyihin

Yleistä

» Jalat kylmätään aina ratsastuksen ja irtohypytyksen jälkeen joko kylmäyssuojien tai vesiletkun ja linimentin avulla.
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.
» Tarhassa ja karsinassa riimu aina pois päästä käsittelyn jälkeen.
» Kesällä hyttysmyrkkyä suihkuttava erityisesti häntään ja jalkoihin.


© Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, Takakujan tallipuoti, Kirke ja Mestyn varuste