Selah

andravidanhevonen, tamma
syntynyt 01.04.2014, 7-vuotias
rekisterinumero VH21-315-0010 (#PKK0000)
tummanrautias, 152cm
kasvattaja Idas Kotziás
omistaja Aleksi Vaalavuo (VRL-14333)
yleispainotus: Helppo A / 130cm
asuu Vihiniemessä

Lue Sessan päiväkirjaa

© 1 & 2) Marjahilla, 3) Linet bluebirdfeathers, tausta Hillopurkki, VRL-14333

Love at first bite

  Tämä nerokas tamma on näppärä menopeli jollekin huimapäälle, joka rakastaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tummanruunikko ampaisee vauhtiin huimalla nopeudella ja jaksaa pyöriä kentällä pitkään. Lähtee innokkaalla ja iäti iloisella asenteella kohti uusia maisemia ja kilpailutilanteita. Hyppää terävästi ja todettu, että parasta on antaa tamman tulla hyvin lähelle estettä, ennen ponnistusta. Rakastaa kurvailla kaarteissa ja lähtee yhdessä ratsastajansa kanssa ahnaasti hakemaan aina uutta ruusuketta. Tästä hevosesta, jos jostain huomaa - miten se rakastaa tehdä. - maahantuoja, Marjahilla VRL-14810

There is beauty in simplicity

Este toisensa jälkeen ylittyy helpon, kevyen näköisesti hyvärytmisen, pitkäaskelisen laukan siivittämänä. Hypyn tekninen puoli kaulan käytöstä takasten levittämiseen näyttää oppikirjamaisen korrektilta, ja onkin hyvin lähellä sitä. Moni valmentaja sekä ratsastaja on Sessaa sen teknisestä osaamisesta, kapasiteetista sekä ennen kaikkea ratsastettavuudesta kehunut, ja sekös omistajan mieltä lämmittää. Eikä yksikään kehu varmasti ole sosiaalisen pakon sanelema puolitotuus vaan vilpittömästi annettu, sillä Sessa on juuri niin hyvä kuin sitä kehutaan.

No, estesilmää sillä ei kyllä ole ollenkaan, se on pakko myöntää. Tammalta löytyy melkoisesti kapasiteettia, se miltei täydellinen tekniikka, hieno laukka ja yhteistyöhaluinen, rohkea luonne, muttei yhtään silmää ponnistuspaikoille tai sille, milloin kannattaisi jättää hyppäämättä. Näihin ratkaisuihin tamma vaatii ratsastajan tukea, tai kun suoraan sanotaan, ratsastajan tekemään ne päätökset. Itsekseen arvuutellessaan Sessa saattaa ponnistaa puolitoista askelta liian aikaisin, tulla niin esteen juureen, että puhdas ylitys on pikkuihme (olkoonkin, että neiti on aika lahjakas ylittämään esteet onnettomammastakin paikasta) tai loikata esteen sekaan vaikka se yleisön alkeiskurssilainenkin huomasi, ettei tuolla lähestymisellä kannata hypätä edes kavaletin varjon ylitse. Rohkeudesta sekä yritteliäisyydestä Sessa saa täydet pisteet, siitä ei päästä mihinkään.
Kunhan ratsastaja toimii vähän tamman aivoina, kaikki sujuu suorastaan satukirjamaisen helposti. Sessa on rento, reipas ja kuuliainen ratsu, aina mielellään töihin lähtevä höpönassu, jonka mielestä pohkeenväistö on yhtä kivaa kuin innarit ja pitkä vesi jo jotain aivan mahtavaa! Vähän yksinkertainenhan tämä on, kaikella rakkaudella sanottuna. Mukavan kevyt kädelle, itsensä hyvin kantava ja ryhdikäs hevonen, todella rehellinen työmyyrä. Joka maastoretken lempiratsu ja tasaisten liikkeidensä vuoksi myös istuntatreenin ykköshevonen, kun ravissakin on niin mahdottoman helppo olla mukana tuntematta itseään perunasäkiksi heti, jos päästää jalustimet jalastaan.

Vähän simppeli tämä on muutenkin, se hevonen, joka ämpäristä juodessaan/syödessään varmasti kaataa sen ämpärin katsoen sitten huuli pitkällä, ihmeissään ja pahoillaan, maahan kaatunutta ateriaansa. Se hevonen, joka on vaarassa kompastua lastaussillalla katsoessaan jonnekin muualle kuin eteensä. Hevonen, joka koettaisi juoda sadettimesta, vaikka vieressä olisi ihan kunnon juomakaukalo.
Ihanahan Sessa on, siitä ei pääse mihinkään. Ei tämä erityisen tammamainen ilmestys ole, ennemmin sellainen lupsakka ruuna, vaikka miten on oikeasti tamma. Sessa rakastaa rapsutuksia ja herkkuja, ihan sama millaisia. Itse asiassa tämä on melkoinen nelijalkainen biojäteastia, joka yrittää syödä ihan kaiken sille tarjotun (tai uteliaan turvan ulottuville jätetyn). Muutamatkin ratsastushanskat ovat tulleet tiensä päähän Sessan vähän maistellessa. Kuten arvata saattaa, tämähän on kamalan helppo, leppoisa käsitellä, jokaisen innokkaan hevostenhoitajan unelma, joka tilanteessa hyvin käyttäytyvä mallikaviokas.

Kilpailuissa tamma käyttäytyy kuten kotonakin. Se ei kerää jännitysenergiaa tai innostu huutelemaan vieraille hevosille, vaikka onkin herttaisen kiinnostunut kaikesta ja kaikista ympärillään. Rento hyväntuulisuus säilyy varikolta verryttelyn kautta suoritukseen, ja kunhan ratsastaja kertoo, milloin hypätään, niin Sessahan hyppää vaikka taloja, kuten sanonta kuuluu.

Luonteesta kiitos Lissulle!

Sukuselvitys

i. Mihalis
ah, trn, 162cmevm
ii. Paschalis
ah, rn, 162cm
ie. Lambrini
ah, m sb, 154cm
e. Smaragda
ah, trt, 149cmevm
eii. Veniamin
ah, m, 154cm
eii. Sibylla
ah, prt, 160cm

Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Emä Omistaja
rotu-o/t. Nimi 00.00.0000 e. Nimi VRL-00000
Sessa on kysyttäessä satunnaisesti tarjolla jalostukseen. Sessa periyttänee monipuolisia käyttöominaisuuksia sekä vauhdikasta luonnetta. Mahdolliset yhteydenotot jalostusta koskien voi lähettää omistajan sähköpostiin.

Näyttelymenestys

Rakennekuvaluokat

00.00.00 Paikka: Luokka Palkinto tuom. Tuomari

Muu kuva -luokat

00.00.00 Paikka: Luokka Palkinto tuom. Tuomari
[1] "Tuomarin kommentit"

Kilpailukalenteri

Villit, Kouluratsastus - 0 sijoitusta

00.00.00 Paikka: Luokka 0/00

Villit, Esteratsastus - 3 sijoitusta

22.05.21 Valkia Masters: 100cm 2/06
10.07.21 Sommersolverv: 80cm 5/35
10.07.21 Sommersolverv: 90-100cm 4/50

Villit, Kenttäratsastus - 1 sijoitus

08.09.21 Paris SIM Eventing Week: CIC2 (pitkä) 1/30

Varustekaappi ja hoito-ohjeet

Ruokinta

» Heinä: 4 - 3 - 4 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 1l Power mixiä, 1.5dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)

Loimitus

» Sateella ulos sadeloimi
» Lämpötilan ollessa alle -5°C ulos fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
» Pakkassäillä ratsastusloimi alku- ja loppuverryttelyihin

Yleistä

» Jalat kylmätään aina ratsastuksen ja irtohypytyksen jälkeen joko kylmäyssuojien tai vesiletkun ja linimentin avulla.
» Kesäisin laitumelle etenkin vatsan alle suositeltavaa suihkuttaa hyttysmyrkkyä.
» Etenkin isoissa kisoissa korvahupun käyttö kannattavaa.
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.


© Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, Varusteponi, Takakujan tallipuoti, Kirke ja Mestyn varuste