Meistä

kierros tilalla

Mä ostin Kavalniemen tilan oikeastaan huutokaupasta. Mä olin ainoa huutaja ja tila siirtyi mun nimiini suorastaan pilkkahinnalla. Tietysti mä jouduin nostamaan lainaa tilan ostoa varten, mutta tilan kuntoon nähden mun pullittamani hinta oli oikeasti naurettavan alhainen. Talo oli vasta remontoitu ja salaojitukset uusittu. Talli kaipasi vähän pintaremonttia isompaa hiontaa, sillä tilalla ei ollut asunut eläimiä vuosiin. Remontissa ei kuitenkaan kestänyt reilua vuotta pidempään ja nykyisen kuntonsa puolesta tila onkin päällisin puolin kuin uusi.

Myöhemmin alhaiselle hinnalle paljastui myös syy. Tilalla oli vuosikymmenien ajan asunut eräs pariskunta, jonka poika oli hukkunut tapaturmaisesti rantasaunan laiturin alle jouduttuaan. Jostain syystä Kajovassa kuitenkin kiersi, ja tuntuu kiertävän yhä edelleen, huhu siitä, kuinka perheen isäntä olisi hukuttanut oman poikansa. Huhut vain yltyivät myöhemmin, kun hänen vaimonsa kuoli vain nelikymppisenä syöpään ja mies erakoitui täysin. Ainoa asia, mikä piti miehen liikkeellä oli tilan lehmät. Mies kuoli kuitenkin joitakin vuosia sitten, eikä kukaan paikallinen halunnut ostaa kuolinpesälle jäänyttä tilaa. Ja muualta tulevat mahdolliset ostajaehdokkaat katosivat viimeistään siinä vaiheessa, kun kuulivat paikallisilta huhuja, kuinka tilalla yhä kummittelee entisen isännän haamu.

Huhut ovat kuitenkin vain huhuja, enkä mä ainakaan ole todistettavasti vielä kummituksiin törmännyt. Silti osa kyläläisistä tuntuu karttavan tilaa kuin ruttoa, vaikka nimi ja omistaja ovat sittemmin vaihtuneet. Sinänsä harmillista, koska meillä on oikeasti todella kiva, 15 paikkainen hevostalli ja loistavat puitteet harrastamiseen. Omaa maneesia meillä ei toistaiseksi ole, mutta onneksi käytössämme on naapurissa sijaitsevan Pihlaveden maneesi ympäri vuoden. Pihlavesi sijaitsee vain kivenheiton päässä ja meillä onkin kesällä käytössä yhteiset laitumet, jotka on vedetty ihan Kajonjärven rannan tuntumaan. Myös maastopoluilla sekä Kavalniemen omalla rantasaunalla saattaa aina silloin tällöin törmätä naapureihin.

Oma ratsastuskenttä meiltä löytyy ja sillä on sen verran kokoa, että pienien kisojenkin järjestäminen on mahdollista. Kentällä mahtuu helposti työskentelemään useampikin ratsukko kerralla ja kentän voi tarvittaessa jakaa puoliksikin. Erilaisia maastoja löytyy ihan silmänkantamattomiin - mäkiä, metsää, peltoa ja valaistuja polkuja. Kavalniemellä on oma ranta, jossa on mahdollisuus pulahtaa itse uimaan ja lämmitellä sen jälkeen rantasaunalla. Hevosten uittaminen on myös mahdollista vähän kauempana laiturista. Rantaviivaa pitkin voi jatkaa aina vaikka tunturille saakka. Maastoesteradat ovat valaistuja ja niitä pyritään pitämään hyvässä kunnossa lähestulkoon ympäri vuoden, joten hyppäämään pääsee myös syksyllä.

Kavalniemi tarjoaa myös tallipaikkoja ulkopuolisille ratsukoille. Tallipaikkaan sisältyy karsinan siivous kahdesti päivässä, koko- tai puolipäivätarhaus sekä rehut ja ruokinta neljästi päivässä. Tallin tarjoamat ratsastustilat ovat tietysti myös vapaassa käytössä, samoin kuin Pihlaveden maneesi. Maneesia käyttäessä tulee kuitenkin tietysti huomioida mahdolliset ratsastustunnit ja valmennukset. Tallipaikan hinta on 300v€/kk, mutta lisäpalveluiden hinnastosta, kuten suojituksista ja erikseen juottamisesta sovitaan aina erikseen.

ulkoasu © Heidi / Pilvimarja 2022