Primrose

trakehner, tamma
syntynyt 23.06.2018, 9-vuotias
rekisterinumero VH18-021-0129 (#PKK2878)
mustanvoikko sabino, 162cm
kasvattaja Edelia Kettunen (VRL-03745)
omistaja Silvia Kurjensalo (VRL-14333)
kenttäpainotus: Vaativa B / 130cm / CIC3
asuu Vihiniemessä
KTK-II (08/2019 -
kantakirjalausunto - "Tammaleima erinomainen, rotuleima kiitettävä. Aavistuksen vento selkä. Etuosa hyvin kehittynyt. Kaulan liittymä runkoon voimaton. Kuiva kaula, avonainen niska, kaunis, kuiva pää. Ej asennot hyvät. Takaa kinnerkulma suora. Toteutus on erittäin miellyttävä, kaiken kaikkiaan suorituskykyinen tamma."
- "Tarkkaavainen tamma. Kaula aavistuksen matalalle kiinnittynyt mutta hyvin kannettu, rakenne kokonaisuudessaan hieman etupainoinen. Kaunis, varmaotteisesti toteutettu väri, joskin vatsan valkeat alueet viimeistelemättömät."
), Valio Tamma (09/2019 -
sanallinen arvostelu - "Kaunis sarjakuvamainen väritys, kuvaa katselee mielellään pitkään. Kavioiden varpaat hieman pitkähköt. Hyväkuntoisen ja sporttisen näköinen."
), Fn (10/2019), VIP MVA (11/2019), PPK-V (04/2020)

You were my cup of tea but I drink champagne now

  Mun vanha ylläpitohevoseni oltiin päätetty myydä uuteen kotiin, toiselle puolelle Suomea, kun sen kunto ja jalat alkoivat heikentyä eikä se kestänyt enää käyttöä kenttähevosena. Sen jälkeen mä päätin, että olisin valmis ostamaan ihan oman hevosen, kunhan kovimmasta ikävästä päästäisiin yli. Kelmi oli ollut pieni suomenhevonen ja mulle lähdettiinkin etsimään samasta kokoluokasta pientä hevosta tai ponia, jolla pääsisin jatkamaan kenttäratsastajan uraani. Siinä vaiheessa mulla ei ollut käynyt mielessäkään, että tuleva hevoseni voisi olla puoliverinen - olin tottunut käsittelemään jääräpäisiä ponikokoisia tapauksia ja niiden kanssa mä olin parhaimmillani.

Eräänä päivänä satuin olemaan tallilla samaan aikaan, kun Edelia Kettunen toi jotain uutta nuorta hevostaan näytille. Aleksi, joka auttoi mua hevosen hankinnassa, piti nuorille ratsunaluille kouluvalmennusta ja mies oli pyytänyt mua kuvaamaan tapahtumaa. Edelia ratsasti Fleuria, joka vaikutti melko energiseltä näin ulkopuolisen näkökulmasta. Tamman kaunis ulkonäkö kiinnitti huomioni jo alkuvaiheessa, mutta en mä siitä sen enempää ajatellut, kuin muistakaan hevosista. Päädyttyäni juttelemaan naisen kanssa niitä näitä valmennuksen jälkeen, tämä totesi kuulleensa minun etsivän hevosta ja mainitsi Fleurin olevan hiljaisessa myynnissä. Torppasin Edelian myyntipuheet käytännössä samantien ja mainitsin etsiväni pienempää ratsua itselleni. Nainen suostutteli minut siitä huolimatta tammansa selkään ja halusi minun edes kokeilevan sitä. Fleur oli yllätyksekseni tosi kivan tuntuinen hevonen, mutta en mä kuitenkaan innostunut puoliverisen ostamisesta.

Pari kuukautta myöhemmin me oltiin seuraamassa Aleksin kanssa nuorten kenttäkisaharjoituksia, joissa Edelia oli jälleen Fleurin kanssa. Tamma oli jäänyt vahvasti mieleeni viime näkemältä, mutta nähdessäni sen uudestaan mä vasta ihastuin siihen oikeasti. Se oli edelleen energinen ja vähän häslä, mutta se hyppäsi ihan hiton hienosti. Harjoitusten tuomareiden mukaan se oli myös nuorista lupaavin ja sai koko harjoitusten parhaat pisteet. Silloin mä jätin mun ostotarjoukseni Fleurista.

A Nightmare dressed like a daydream

Fleur on hevonen, jonka kanssa ei ole kahta samanlaista päivää. Ehkä juuri siksi sillä onkin niin laaja kutsumanimivarasto, joka kattaa käytännössä mitä vain Fleurin ja Prkeleen Luupään väliltä - rakkaalla lapsellahan on tunnetusti monta nimeä. Siitä huolimatta tammalla voisi sanoa olevan kuitenkin päällisin puolin hyvät tallitavat ja sitä on suhteellisen helppo käsitelläkin, mutta tietyissä tilanteissa se osaa olla vähän törppö.

Fleur on pohjimmiltaan melko utelias hevonen, eikä se pelkää näyttää sitä. Tamma onkin usein ensimmäisten hevosten joukossa tarhan portilla tervehtimässä niin vieraita kuin tuttuja. Fleur on vähän sellainen kaikkien kaveri -tyyppinen hevonen ja tekee tuttavuutta mielellään kaiken liikkuvan kanssa, vaikka kisapaikoilla tamman suhtautuminen muihin ihmisiin ja hevosiin on vähän välinpitämättömämpää. Uusissa paikoissa Fleur saattaakin olla aluksi hieman jännittynyt, joka näkyy pienenä häsläämisenä ja olemattoman säikkymisenä. Tamma kuitenkin yleensä rentoutuu pikkuhiljaa töihin päästessään. Matkustaessa tuo on melko rauhallinen ja traileriin päästään useimmiten ensimmäisellä yrittämällä. Kuljetussuojat jaksavat kuitenkin jatkuvasti herättää Fleurissa sekavia tuntemuksia - toisinaan se hinkkaa takasiaan yhteen suojien irtoamisen toivossa, kun taas toisinaan se tyytyy nostelemaan jalkojaan luonnottoman korkealle arvokkaaseen tyyliin.

Tammaa on helppo hoitaa, sillä hoitotoimenpiteiden aikana sen kärsivällisyys on yleensä parhaimmillaan. Fleur tuntuukin pitävän puunaamisesta, vaikka vatsanseutu onkin sille vähän herkkää aluetta. Klippaus, pesu ja jouhien letitys ovat muodostuneet melko arkipäiväisiksi toimiksi, eikä tamma pistä pahakseen joutuessaan erilaisiin tilanteisiin. Tuo selviää päällisin puolin kiitettävästi myös kengittäjän ja eläinlääkärin käsittelystä, mutta hampaita raspatessa kannattaa käyttää rauhoittavaa. Satuloidessa kannattaa muistaa varoa herkkää vatsaa ja kiristää vyötä maltillisesti kerrallaan. Muutoin Fleur on varsin helppo varustaa. Kuolain kannattaa kuitenkin muistaa lämmittää käsien välissä talvisin, sillä sen unohtuessa tamma tiputtaa kapistuksen pois suustaan.

Viimeistään kirjavan selässä istuessaan sen luonteeseen kuuluvan energisyyden huomaa. Tamma kerää helposti ylimääräistä energiaa vapaapäivistä ja on tällöin melko häslä myös maastakäsin. Ratsastaessa se kuitenkin korostuu, sillä Fleurilla on tapana käyttää tilaisuutta hyväkseen, ja nähdä pieniä vihreitä miehiä vähän joka nurkalla. Tavallisesti se ei ole kovinkaan säpsy, mutta energisimmillään ollessaan se pelkää usein myös ihan tavanomaisia asioita.

Fleur on hyvin herkkä hevonen avuille, jonka ansiosta sitä voi ohjata ihan pienilläkin liikkeillä. Piirteessä on kuitenkin myös kääntöpuolensa, sillä tamman pakka leviää samantien, kun ratsastaja jää liikaa kiinni suuhun tai puristaa voimakkaasti polvella. Tällaisissa tilanteissa vastaukseksi saa yleensä sarjan mitä omaperäisempiä pukkihyppyjä ja sivuloikkia - vaikka kesken kootun ravinkin. Kun ratsastaja ja hevonen ovat samalla aaltopituudella, on Fleur kuitenkin osaava ja näppärä kouluratsu. Sillä on hyvä motivaatio työskentelyyn ja se tekee mielellään yhteistyötä sitä ymmärtävän ratsastajan kanssa. Tammalla on varsin kivat liikkeetkin - reippaat, mutta näyttävät ja ylöspäin suuntautuvat.

Kuten arvata saattaa, Fleur on melko vauhdikas estehevonen. Sillä on hieno hyppytyyli, mutta se toteuttaa sitä yleensä melko nopeassa vauhdissa. Tamman kanssa ensikertaa hyppäävän onkin usein syytä hieman totutella sen hyppytyyliin - Fleurin tyyli on nimittäin hypätä pienetkin esteet isolla ilmavaralla. Niin kuin sileälläkin, myös esteillä Fleur vaatii selkeää ja päämäärätietoista ratsastusta. Epäselvistä avuista ja säheltämisestä saa aikaiseksi vain tamman hermostumisen, jolloin tämän ratkaisu on yleensä se pukkilaukka tai kieltäytyminen. Fleur kuitenkin kieltää harvoin muusta syystä, eikä se yleensä jätä hyppäämättä erikoisesteitäkään. Erityisen kammottavien esteiden kanssa se yleensä hyppää vain tarpeeksi kaukaa, ettei sen tarvitse tehdä tarkempaa tuttavuutta kyhäelmän kanssa.

Maastossa Fleur on sekä reipas, että kylmähermoinen. Tamma pelkää harvoin, mutta isot ajoneuvot kuten rekat ja kuorma-autot saavat sen jännittyneeksi (sekä tietysti vapaapäivät). Fleur on kuitenkin ihanteellinen kenttäratsu, jolla on hyvä kestävyys ja keskittymiskyky. Tamma hyppää hankalassakin maastossa parhaansa mukaan sujuvasti ja etenee esteiden välissä reippaassa tahdissa. Vesiesteet eivät herätä tammassa juurikaan sen suurempia tuntemuksia - ainakaan negatiivisessa mielessä. Yksi Fleurin lempparijutuista onkin uittoretket. Fleur pärjää maastossa kaverin kuin kaverin kanssa, mutta on tottunut kisareissuillaan myös kulkemaan maastossa yksin.

Sukuselvitys

i. Schizophrenia
KTK-III, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II
trak, m sb/sw, 171cm
ii. Night Beast
xx, m, 175cmevm
iii. Cryptmutantevm
iie. Nikitaevm
ie. Surya
trak, m sb, 167cmevm
iei. Aragornevm
iee. Svanhildevm
e. VIP MVA Fn Paylor
KTK-II, PP-MVA, PKK-V, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, XLA-I, EV-I, KV-III
xx, rnvkk sb, 161cm
ei. Peek-a-boo!
xx, vkk, 163cmevm
eii. Pelegriaevm
eie. Halloween Nightevm
ee. Taylor
xx, vkk, 160cmevm
eei. Checkmateevm
eee. Dreamerevm

Jälkeläiset

Varsa Syntynyt Isä Omistaja
kwpn-t. Lovingtillthemorning 08.03.2020 i. Hateyouloveyou 21 Silvia Kurjensalo
Fleur on kysyttäessä satunnaisesti tarjolla jalostukseen. Fleur periyttänee sabinoa väritystä ja herkähköä luonnetta. Mahdolliset yhteydenotot jalostusta koskien voi lähettää omistajan sähköpostiin.

Näyttelymenestys

Rakennekuvaluokat

11.08.19 DS Valmennustalli: Tammat KTK-sert, EM: väri tuom. Jutta
03.09.19 Hukkapiilo: Tammat EO-sert tuom. aksu
15.09.19 Järnby: Puoliveritammat EO-sert tuom. Anne
28.09.19 Vänrikinmäki: Tammat EO-sert tuom. Lynn
05.11.19 Metsätalli: Tammat EO-sert tuom. Anne
06.11.19 Järnby: Puoliveritammat LKV, EO-sert, EM: tekniikka tuom. Sage
17.11.19 Hukkapiilo: KTK-sertin täydennys KTK-sert tuom. Sage

Muu kuva -luokat

03.09.19 Hukkapiilo: Vapaa kuva KP tuom. Arnika
16.09.19 Järnby: EM-luokka puoliverisille EM: tunnelma tuom. Anne
05.04.20 Kurjenpesä: EM-luokka puoliverisille EM: tekniikka tuom. Lissu T. [1]
11.04.21 Roihaja: Tammat ja varsat KP tuom. Hallava [2]
[1] "Arvosteltu rakennekuvasta. Kaunispäinen ja valpasilmeinen, hyväleimainen tamma, hieman ohutjalkainen. Kaunis, varma tekniikka sekä väritysjälki, etenkin pää on erityisen hyvin onnistunut. Hevosessa on kauttaaltaan hyvin muotoa, valoa ja varjoja valkeita jalkoja myöten."

[2] "Kuvassa kaunis yhtenäinen värimaailma ja varsakin muistuttaa väritykseltään hyvin paljon emäänsä. Kiinnostavuutta kuvaan tuo se miten erilaiset ilmeet hevosilla on toisiinsa nöhden: varsa ihanan tomerana ja emä vähän etupainoisempana korvat sivuilla rokkuen. Jalkojen viisto kulma maahan nähden vähän häiritsee, samoin se, että varsan takakaviot ovat ylempänä kuin emän etukaviot, vaikka varsa näyttäisi muuten olevan emän etupuolella."

Kilpailukalenteri

KRJ, Kouluratsastus - 40 sijoitusta

25.08.19 Stall Sjöholma: HeC 4/23
18.09.19 Fellbury Stud: HeC 5/40
21.09.19 Fellbury Stud: HeC 4/40
30.11.19 Kaihovaara: HeB (Cup) 8/154
12.12.19 Hornanhovi: HeB 4/30
19.12.19 Hornanhovi: HeB 4/30
22.12.19 Hornanhovi: HeB 5/30
22.12.19 Hornanhovi: HeB 5/30
25.12.19 Hornanhovi: HeB 4/30
26.12.19 Hornanhovi: HeB 2/30
29.12.19 Hornanhovi: HeB 2/30
29.12.19 Hornanhovi: HeB 2/30
30.12.19 Hornanhovi: HeB 1/30
22.01.20 Safiiritiikeri: HeA 3/50
25.01.20 Safiiritiikeri: HeA 7/50
01.04.20 Mairoth: HeA 5/30
04.04.20 Mairoth: HeA 2/30
06.04.20 Mairoth: HeA 5/30
07.04.20 Mairoth: HeA 3/30
13.04.20 Mairoth: HeA 3/30
16.04.20 Mairoth: HeA 1/30
21.04.20 Mairoth: HeA 3/30
28.04.20 Mairoth: HeA 2/30
03.09.20 Lupin: VaB 1/50
08.09.20 Lupin: VaB 4/50
14.09.20 Lupin: VaB 7/50
14.09.20 Lupin: VaB 4/50
18.09.20 Lupin: VaB 4/50
22.09.20 Lupin: VaB 2/50
26.09.20 Lupin: VaB 1/50
26.09.20 Lupin: VaB 6/50
06.03.21 Kaihovaara: VaB 2/40
06.03.21 Kaihovaara: VaB 4/40
07.03.21 Kaihovaara: VaB 4/40
08.03.21 Kaihovaara: VaB 3/40
08.03.21 Kaihovaara: VaB 2/40
09.03.21 Kaihovaara: VaB 5/40
12.03.21 Kaihovaara: VaB 3/40
13.03.21 Kaihovaara: VaB 3/40
15.03.21 Kaihovaara: VaB 4/40

ERJ, Esteratsastus - 23 sijoitusta

01.11.19 Hornanhovi: 80cm 3/30
03.11.19 Kadon Kartano: 70cm 4/39
04.11.19 Hornanhovi: 80cm 3/30
05.11.19 Hornanhovi: 80cm 4/30
08.11.19 Hornanhovi: 80cm 1/30
09.11.19 Kadon Kartano: 70cm 6/39
14.11.19 Hornanhovi: 80cm 3/30
15.11.19 Hornanhovi: 80cm 1/30
19.11.19 Hornanhovi: 80cm 3/30
23.11.19 Hornanhovi: 80cm 3/30
24.11.19 Hornanhovi: 80cm 4/30
25.11.19 Hornanhovi: 80cm 2/30
28.11.19 Hornanhovi: 80cm 4/30
30.11.19 Hornanhovi: 80cm 1/30
03.04.20 Mairoth: 100cm 2/30
07.04.20 Mairoth: 100cm 5/30
09.04.20 Mairoth: 100cm 1/30
14.04.20 Mairoth: 100cm 3/30
23.04.20 Mairoth: 100cm 2/30
24.04.20 Mairoth: 100cm 5/30
30.04.20 Mairoth: 100cm 4/30
01.01.21 Pyökkipolku: 130cm 1/14
07.01.21 Pyökkipolku: 130cm 1/14
20.05.21 Clarkenes: 130cm 2/38

KERJ, Kenttäratsastus - 19 sijoitusta

01.11.19 Aeston Sporthorses: CIC1 5/30
05.11.19 Aeston Sporthorses: CIC1 2/30
09.11.19 Aeston Sporthorses: CIC1 5/30
10.11.19 Aeston Sporthorses: CIC1 5/30
16.02.20 Mörkövaara: CIC1 2/30
17.02.20 Mörkövaara: CIC1 2/30
08.09.20 Lupin: CIC1 2/35
22.09.20 Lupin: CIC1 5/35
28.12.20 Cloudfield: CIC2 2/29
04.03.21 Hornanhovi: CIC2 3/30
05.03.21 Hornanhovi: CIC2 4/30
06.03.21 Hornanhovi: CIC2 3/30
07.03.21 Hornanhovi: CIC2 1/30
09.03.21 Hornanhovi: CIC2 3/30
09.03.21 Holmberg: CIC2 1/29
10.03.21 Holmberg: CIC2 1/29
12.03.21 Holmberg: CIC2 2/29
13.03.21 Holmberg: CIC2 3/29
30.03.21 Hornanhovi: CIC2 3/30

Villit, Kouluratsastus - 4 sijoitusta

22.09.18 Provando: HeB 3/19
18.10.18 Kaihovaara: HeD 1/02
18.10.18 Kaihovaara: HeC 1/03
04.09.19 Kavalniemi: HeB 2/05

Villit, Esteratsastus - 4 sijoitusta

25.08.18 Längelmäki: 40cm 1/04
22.09.18 Provando: Ristikko 3/07
19.10.18 Kaihovaara: Ristikko 1/02
11.07.21 Sommersolverv: 100cm (maastoeste) 3/24

Villit, Kenttäratsastus - 2 sijoitusta

20.09.19 Ansamaa: Maastoeste (joukkue) 2/04
12.09.21 Paris SIM Eventing Week: CIC3 (pitkä) 7/36

Fleurin elämää tarinoina

17. heinäkuuta 2019 Uusi alku kirjoittanut Silvia
23. heinäkuuta 2019 Sadepäivä kirjoittanut Silvia
26.-29. heinäkuuta 2019 Valmennusviikonloppu Pohjantähdessä kirjoittanut Bella
31. heinäkuuta 2019 Aamuöinen kohtaaminen kirjoittanut Silvia
10. elokuuta 2019 Eetu Hopiavuoren estevalmennus kirjoittanut Silvia
14. elokuuta 2019 Aino Kurkisen kouluvalmennus kirjoittanut Aino
25. elokuuta 2019 Kantakirjatilaisuus kirjoittanut Silvia
04. syyskuuta 2019 Kaihovaaran koulukisoissa kirjoittanut Silvia
19. syyskuuta 2019 Kisavilinää kirjoittanut Silvia
22. tammikuuta 2020 Suuria ja pieniä ihmeitä kirjoittanut Silvia
08. maaliskuuta 2020 Varsa syntyy kirjoittanut Silvia
29. maaliskuuta 2020 Kevättä ilmassa kirjoittanut Silvia

Varustekaappi ja hoito-ohjeet

Ruokinta

» Heinä: 4 - 3 - 4 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 1l Power mixiä, 1.5dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)

Loimitus

» Sateella ulos sadeloimi
» Lämpötilan ollessa alle -5°C ulos fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
» Pakkassäillä ratsastusloimi alku- ja loppuverryttelyihin

Yleistä

» Jalat kylmätään aina ratsastuksen ja irtohypytyksen jälkeen joko kylmäyssuojien tai vesiletkun ja linimentin avulla
» Kesäisin laitumelle vietäessä erityisesti jouhiin ja vatsan alle kannattaa suihkuttaa Kesä Sprayta
» Juomaveteen voi tarvittaessa sekoittaa pieniä määriä melassia tai omenamehua
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.


© Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, MWS Boutique, Viitamäen kauppa, Takakujan tallipuoti ja Mestyn varuste