Primrose

Nimi Primrose, "Fleur" Kasvattaja Edelia Kettunen (VRL-03745)
Rotu, sukupuoli trakehner, tamma Omistaja Silvia Kurjensalo (VRL-14333)
Syntynyt 23.06.2018, 6-vuotias Rekisterinumero VH18-021-0129 (#PKK2878)
Väri, säkäkorkeus mustanvoikko sabino, 162cm Koulutustaso Vaativa B / 130cm / CIC3
25.08.2019 KTK-II (19 + 18 + 17 = 72%) -
Kantakirjalausunto - "Tammaleima erinomainen, rotuleima kiitettävä. Aavistuksen vento selkä. Etuosa hyvin kehittynyt. Kaulan liittymä runkoon voimaton. Kuiva kaula, avonainen niska, kaunis, kuiva pää. Ej asennot hyvät. Takaa kinnerkulma suora. Toteutus on erittäin miellyttävä, kaiken kaikkiaan suorituskykyinen tamma."
- "Tarkkaavainen tamma. Kaula aavistuksen matalalle kiinnittynyt mutta hyvin kannettu, rakenne kokonaisuudessaan hieman etupainoinen. Kaunis, varmaotteisesti toteutettu väri, joskin vatsan valkeat alueet viimeistelemättömät."

09/2019 Valio Tamma (20 + 22 + 19 + 20 = 20.25p) -
Sanallinen arvostelu - "Kaunis sarjakuvamainen väritys, kuvaa katselee mielellään pitkään. Kavioiden varpaat hieman pitkähköt. Hyväkuntoisen ja sporttisen näköinen."

Fn myönnetty 10/2019
VIP MVA myönnetty 11/2019
PKK-V myönnetty 04/2020

Mun vanha ylläpitohevoseni oltiin päätetty myydä uuteen kotiin, toiselle puolelle Suomea, kun sen kunto ja jalat alkoivat heikentyä eikä se kestänyt enää käyttöä kenttähevosena. Sen jälkeen mä päätin, että olisin valmis ostamaan ihan oman hevosen, kunhan kovimmasta ikävästä päästäisiin yli. Kelmi oli ollut pieni suomenhevonen ja mulle lähdettiinkin etsimään samasta kokoluokasta pientä hevosta tai ponia, jolla pääsisin jatkamaan kenttäratsastajan uraani. Siinä vaiheessa mulla ei ollut käynyt mielessäkään, että tuleva hevoseni voisi olla puoliverinen - olin tottunut käsittelemään jääräpäisiä ponikokoisia tapauksia ja niiden kanssa mä olin parhaimmillani.

Eräänä päivänä satuin olemaan tallilla samaan aikaan, kun Edelia Kettunen toi jotain uutta nuorta hevostaan näytille. Aleksi, joka auttoi mua hevosen hankinnassa, piti nuorille ratsunaluille kouluvalmennusta ja mies oli pyytänyt mua kuvaamaan tapahtumaa. Edelia ratsasti Fleuria, joka vaikutti melko energiseltä näin ulkopuolisen näkökulmasta. Tamman kaunis ulkonäkö kiinnitti huomioni jo alkuvaiheessa, mutta en mä siitä sen enempää ajatellut, kuin muistakaan hevosista. Päädyttyäni juttelemaan naisen kanssa niitä näitä valmennuksen jälkeen, tämä totesi kuulleensa minun etsivän hevosta ja mainitsi Fleurin olevan hiljaisessa myynnissä. Torppasin Edelian myyntipuheet käytännössä samantien ja mainitsin etsiväni pienempää ratsua itselleni. Nainen suostutteli minut siitä huolimatta tammansa selkään ja halusi minun edes kokeilevan sitä. Fleur oli yllätyksekseni tosi kivan tuntuinen hevonen, mutta en mä kuitenkaan innostunut puoliverisen ostamisesta.

Pari kuukautta myöhemmin me oltiin seuraamassa Aleksin kanssa nuorten kenttäkisaharjoituksia, joissa Edelia oli jälleen Fleurin kanssa. Tamma oli jäänyt vahvasti mieleeni viime näkemältä, mutta nähdessäni sen uudestaan mä vasta ihastuin siihen oikeasti. Se oli edelleen energinen ja vähän häslä, mutta se hyppäsi ihan hiton hienosti. Harjoitusten tuomareiden mukaan se oli myös nuorista lupaavin ja sai koko harjoitusten parhaat pisteet. Silloin mä jätin mun ostotarjoukseni Fleurista.

 

Fleur on hevonen, jonka kanssa ei ole kahta samanlaista päivää. Ehkä juuri siksi sillä onkin niin laaja kutsumanimivarasto, joka kattaa käytännössä mitä vain Fleurin ja Prkeleen Luupään väliltä - rakkaalla lapsellahan on tunnetusti monta nimeä. Siitä huolimatta tammalla voisi sanoa olevan kuitenkin päällisin puolin hyvät tallitavat ja sitä on suhteellisen helppo käsitelläkin, mutta tietyissä tilanteissa se osaa olla vähän törppö.

Fleur on pohjimmiltaan melko utelias hevonen, eikä se pelkää näyttää sitä. Tamma onkin usein ensimmäisten hevosten joukossa tarhan portilla tervehtimässä niin vieraita kuin tuttuja. Fleur on vähän sellainen kaikkien kaveri -tyyppinen hevonen ja tekee tuttavuutta mielellään kaiken liikkuvan kanssa, vaikka kisapaikoilla tamman suhtautuminen muihin ihmisiin ja hevosiin on vähän välinpitämättömämpää. Uusissa paikoissa Fleur saattaakin olla aluksi hieman jännittynyt, joka näkyy pienenä häsläämisenä ja olemattoman säikkymisenä. Tamma kuitenkin yleensä rentoutuu pikkuhiljaa töihin päästessään. Matkustaessa tuo on melko rauhallinen ja traileriin päästään useimmiten ensimmäisellä yrittämällä. Kuljetussuojat jaksavat kuitenkin jatkuvasti herättää Fleurissa sekavia tuntemuksia - toisinaan se hinkkaa takasiaan yhteen suojien irtoamisen toivossa, kun taas toisinaan se tyytyy nostelemaan jalkojaan luonnottoman korkealle arvokkaaseen tyyliin.

Tammaa on helppo hoitaa, sillä hoitotoimenpiteiden aikana sen kärsivällisyys on yleensä parhaimmillaan. Fleur tuntuukin pitävän puunaamisesta, vaikka vatsanseutu onkin sille vähän herkkää aluetta. Klippaus, pesu ja jouhien letitys ovat muodostuneet melko arkipäiväisiksi toimiksi, eikä tamma pistä pahakseen joutuessaan erilaisiin tilanteisiin. Tuo selviää päällisin puolin kiitettävästi myös kengittäjän ja eläinlääkärin käsittelystä, mutta hampaita raspatessa kannattaa käyttää rauhoittavaa. Satuloidessa kannattaa muistaa varoa herkkää vatsaa ja kiristää vyötä maltillisesti kerrallaan. Muutoin Fleur on varsin helppo varustaa. Kuolain kannattaa kuitenkin muistaa lämmittää käsien välissä talvisin, sillä sen unohtuessa tamma tiputtaa kapistuksen pois suustaan.

Viimeistään kirjavan selässä istuessaan sen luonteeseen kuuluvan energisyyden huomaa. Tamma kerää helposti ylimääräistä energiaa vapaapäivistä ja on tällöin melko häslä myös maastakäsin. Ratsastaessa se kuitenkin korostuu, sillä Fleurilla on tapana käyttää tilaisuutta hyväkseen, ja nähdä pieniä vihreitä miehiä vähän joka nurkalla. Tavallisesti se ei ole kovinkaan säpsy, mutta energisimmillään ollessaan se pelkää usein myös ihan tavanomaisia asioita.

Fleur on hyvin herkkä hevonen avuille, jonka ansiosta sitä voi ohjata ihan pienilläkin liikkeillä. Piirteessä on kuitenkin myös kääntöpuolensa, sillä tamman pakka leviää samantien, kun ratsastaja jää liikaa kiinni suuhun tai puristaa voimakkaasti polvella. Tällaisissa tilanteissa vastaukseksi saa yleensä sarjan mitä omaperäisempiä pukkihyppyjä ja sivuloikkia - vaikka kesken kootun ravinkin. Kun ratsastaja ja hevonen ovat samalla aaltopituudella, on Fleur kuitenkin osaava ja näppärä kouluratsu. Sillä on hyvä motivaatio työskentelyyn ja se tekee mielellään yhteistyötä sitä ymmärtävän ratsastajan kanssa. Tammalla on varsin kivat liikkeetkin - reippaat, mutta näyttävät ja ylöspäin suuntautuvat.

Kuten arvata saattaa, Fleur on melko vauhdikas estehevonen. Sillä on hieno hyppytyyli, mutta se toteuttaa sitä yleensä melko nopeassa vauhdissa. Tamman kanssa ensikertaa hyppäävän onkin usein syytä hieman totutella sen hyppytyyliin - Fleurin tyyli on nimittäin hypätä pienetkin esteet isolla ilmavaralla. Niin kuin sileälläkin, myös esteillä Fleur vaatii selkeää ja päämäärätietoista ratsastusta. Epäselvistä avuista ja säheltämisestä saa aikaiseksi vain tamman hermostumisen, jolloin tämän ratkaisu on yleensä se pukkilaukka tai kieltäytyminen. Fleur kuitenkin kieltää harvoin muusta syystä, eikä se yleensä jätä hyppäämättä erikoisesteitäkään. Erityisen kammottavien esteiden kanssa se yleensä hyppää vain tarpeeksi kaukaa, ettei sen tarvitse tehdä tarkempaa tuttavuutta kyhäelmän kanssa.

Maastossa Fleur on sekä reipas, että kylmähermoinen. Tamma pelkää harvoin, mutta isot ajoneuvot kuten rekat ja kuorma-autot saavat sen jännittyneeksi (sekä tietysti vapaapäivät). Fleur on kuitenkin ihanteellinen kenttäratsu, jolla on hyvä kestävyys ja keskittymiskyky. Tamma hyppää hankalassakin maastossa parhaansa mukaan sujuvasti ja etenee esteiden välissä reippaassa tahdissa. Vesiesteet eivät herätä tammassa juurikaan sen suurempia tuntemuksia - ainakaan negatiivisessa mielessä. Yksi Fleurin lempparijutuista onkin uittoretket. Fleur pärjää maastossa kaverin kuin kaverin kanssa, mutta on tottunut kisareissuillaan myös kulkemaan maastossa yksin.


© 1) Tea (tausta SweetLittleVampire), 2) kuvaan liittyvä teksti, VRL-14333 (linet AquaSalt, tausta JNFerrigno), 3) Theo (linet Saulycia, tausta SweetLittleVampire) 4) VRL-14333 (linet LadyX-LT, Jade-Equine, tausta emmaalvarez), 5) R.
i. Schizophrenia
ERJ-I
trak, m sb/sw, 171cm
ii. Night Beast
xx, m, 175cmevm
iii. Cryptmutantevm
iie. Nikitaevm
ie. Surya
trak, m sb, 167cmevm
iei. Aragornevm
iee. Svanhildevm
e. VIP MVA Fn Paylor
KTK-II, PP-MVA, PKK-V, YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, XLA-I, EV-I, KV-III
xx, rnvkk sb, 161cm
ei. Peek-a-boo!
xx, vkk, 163cmevm
eii. Pelegriaevm
eie. Halloween Nightevm
ee. Taylor
xx, vkk, 160cmevm
eei. Checkmateevm
eee. Dreamerevm
isä, Schizophrenia on 171 senttiä korkea, mustankirjava trakehnerori. Vaikka Skitson nimi ei ole kovinkaan imarteleva, sopii se tuolle kuin nenä päähän. Saksasta kotoisin olevalta hevoselta ei särmikkyyttä puutu ja se pistäisi mielellään ojennukseen yhden jos toisenkin kanssaeläjistään. Ori on ehdottomasti se hevonen, jolta Fleurkin on perinyt temperamenttinsa lisäksi hyvin herkän luonteensa. Skitso on luonteeltaan vaikea käsiteltävä, mutta se on varsin näyttävä ratsu sille päälle sattuessaan. Väritykseltään lähes valkoinen ori on tehnyt menestyksekkään kilpauran este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa. Sen myötä ori on palkittu myös esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla.

ii. Nightbeast on mielenkiintoisen yhdistelmän tuotos. Rauhallinen ratsutamma yhdistettiin erittäin temperamenttiseen laukkaoriin ja tulokseksi saatiin tämä isänsä tavoin yönmusta pirullinen ori jolla on erittäin hyvä kapasiteetti. Nightbeast on näyttänyt kykynsä isojen luokkien kenttäratsuna eikä sitä voi moittia kapasiteetista koulu- ja esteradoillakaan. Hankala luonne valitettavasti periytyi isältä, mutta annetaan se anteeksi erittäin ansiokkaan kilpailemisen vuoksi. Nightbeastilla on takanaan kolme kenttämestaruutta, sekä ollut mukana myös isoissa koulu- ja estekilpailuissa sijoittuen. Korkeutta tältä komeudelta löytyy 175cm verran eikä rakenteessakaan ole ollut valittamista, sillä se on perinyt sen emältään.

iii. Cryptmutant on yönmusta englantilainen täysiverinen ori joka oli eläessään oikea ratojen kauhu. Laukkahevosena toiminut ori aiheutti kaaoksen aina, aivan sama minne se vietiin. Sen selkään kovinkaan moni jockey ei uskaltanut sillä kaikki pelkäsivät henkensä edestä, mutta Cryptmutantin onneksi eräs nuori mies suostui sen vakiojockeyksi. Ori menestyi erittäin hyvin keskipitkillä matkoilla ja onhan sillä takanaan myös arvokisamenestystä. Jo nelivuotiaana tämä huimat 177cm korkea ori päätyi jalostuskäyttöön, sillä se loukkasi viimeisessä kilpailussaan etujalan. Vielä tänäkin päivänä Cryptmutant on suosittu jalostusori josta myös ratsukasvattajat haluavat varsoja sen uskomattoman voiman ja kestävyyden vuoksi.

iie. Nikita on kaunisrakenteinen englantilainen täysiverinen tamma joka on koko elämänsä toiminut kenttäratsuna. Mikään isojen ratojen mestari se ei koskaan ole ollut, mutta ihan hyvää menestystä on tullut CIC2 luokista. Ystävällisen ja rauhallisen luonteen omaava Nikita on 169cm korkea isomerkkinen ruunikko tamma joka toimii nykyään ainoastaan siitostammana, sillä sen hermot eivät enää kestäneet suurien kisapaikkojen hälinää. Hyvän rakenteensa vuoksi Nikita kuitenkin toimii edelleen siitostammana ja on saanut tähän mennessä kolme varsaa.

ie. Surya oli kaunis 167cm korkea musta sabino trakehner tamma joka menestyi este- ja kouluradoilla ihan kivasti. Mikään isojen ratojen tähti se ei ole koskaan ollut, mutta 140cm / vaativa A radat menivät helpostikin nuoren ratsastajansa kanssa. Takanaan sillä onkin kaksi juniorimestaruutta kouluratsastuksen puolella, sekä yksi esteradoilta. Tamma oli omistajaperheen ainoa hevonen johon panostettiin erittäin paljon. Valitettavasti Surya menehtyi onnettomuudessa matkalla kilpailupaikalta kotiin. Tamma ehti saada ainoastaan yhden varsan joka on meidän oma Schizophrenia.

iei. Aragorn on 168cm korkea musta trakehner ori josta löytyy säpäkkyyttä edelleen eläkepäivilläänkin. Koko kilpailu-uran aikana se voitti kolme kotimaansa estemestaruutta ja takanaan sillä on myös lukuisia sijoituksia ja voittoja muista isommista kilpailuista. Aragorn on luonteeltaan erittäin miellyttämisenhaluinen ja ystävällinen, mutta tiettyä säpäkkyyttä ja taisteluntahtoa siinä on ollut aina syntymästään asti. Ori viettää eläkepäiviään kasvattajallaan Saksassa ja nauttii rauhallisesta elämästään.

iee. Svanhild on aivan tavallinen harrasteratsu jolla on startattu muutamissa pienemmissä koulukilpailuissa, niissä tosin voittaen tai ainakin sijoittuen. Se toimi omistajaperheen teini-ikäisen tytön ratsuna ja sai nauttia erittäin rauhallista elämästä maalla. Svanhild on 164cm korkea trakehner tamma jonka karvapeitettä koristaa musta sabino väritys. Se on aika erikoinen näky joten se kyllä huomataan eri paikoissa.

 

emä, Paylor on Suomesta alunperinkin kotoisin oleva täysiveritamma, joka on historiansa puolesta varsin kunnioitettava hevonen. Tamman ensimmäiset vuodet eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan, vaan Pallo päätyi varsin surkeaan kuntoon jo heti nuorikkona. Menihän siinä vuosia, mutta lopulta tammasta saatiin kuitenkin koulittua menohaluinen kenttähevonen. Pallon päädyttyä nykyisen omistajansa, Evelinan käsiin, oli tamma aloittanut kisauraansa jo jonkin verran, mutta uuden omistajan myötä treenaaminen ja kilpaileminen pääsi kunnolla vasta alulleen. Sabinokirjavuutta periyttävä ruunivoikko tekikin kaiken kaikkiaan varsin kunnioitettavan uran painotuslajinsa parissa, ennen kuin jäi pääosin vain jalostus- ja puskailukäyttöön. Pallo on kantakirjattu ja palkittu useilla eri arvonimillä.

ei. Peek-a-boo! on menestynyt kenttäratsuna CIC3-luokissa, Peetuksi kutsuttu ori voitti useita kenttäkilpailuja ja kerran EM-kultaa. Ori starttasi hyvillä prosenteilla koulussa ja se voitti joukkoe pronssia esteiden SM-kilpailuissa. Luonteeltaan ori on hieman ärhäkkä, mutta omaa erinomaisen työmoraalin. Varsoja orilla on jo yli 20, tällä hetkellä 19-vuotias ori viettää siitosorin elämää kotitilallaan.

eii. Pelegria lopetettiin pitkään vaivanneen jalkavamman vuoksi 21-vuotiaana. Ori oli 5-vuotiaasta asti samalla omistajalla, jonka kanssa Pelegria kisasi menestyksellisesti esteratsuna, lähinnä 140cm-luokissa. Ori oli luonteeltaan rauhallinen, ja sen kanssa on miellyttävä työskennellä. Pepe saikin sai 68 jälkeläistä, joista moni on menestynyt esteratsastuksessa maailman laajuisesti.

eie. Halloween Night oli luonteeltaan rauhallinen ja sillä oli hyvä rakenne, joten se oli kantakirjattu II-palkinnolla. 24-vuotiaana menehtynyt tamma suoritti menestyksekkään kenttäratsun uran CIC3-tasolla. Hani teki 11 varsaa, joista lähes kaikki toimivat kilparatsuina menestyen vähän joka lajissa. Tamma eli koko elämänsä kasvattajan luona, jossa se toimi siitosuransa jälkeen orpovarsojen ottoäitinä.

ee. Taylor oli niin sanottu parempi harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkin verran alue-tasolla koulua ja esteitä. Tamma saavutti kohtalaisia tuloksia vaativa B-tasolla ja jonkin verran sijoituksia esteiltä 120-130cm-luokista. Tamman kisaura lopetettiin sen ollessa 13-vuotias, sillä synnynnäinen vaurio jaloissa alkoi oireilla. Taylor on nykypäivänä 23-vuotias ja viettää ansaittua eläkettä, sillä on 11 varsaa joista nuorin kasvaa sen kanssa samalla tallilla.

eei. Checkmate oli luonteeltaan todella vaativa. Työskentelymotiivi orilla oli todella hyvä ja se menestyikin vaativa A-luokassa hyvin. Matti menestyi myös näyttelyissä ja se myös kantakirjattu I-palkinnolle 11-vuotiaana ja se saikin elinikäisen astutusluvan. 24-vuotiaana menehtynyt ori sai useita varsoja, joista muutamat ovat menestyneet kouluratsuina.

eee. Dreamer on hyvin menestynyt esteratsu ja sillä kilpailtiin kansallisella tasolla 120-130cm radoilla. Tamma menestyi uransa aikana hyvin ja olin kolmena vuonna peräkkäin SM-mestari. Kisauran jälkeen Dimma siirtyi siitostamman hommiin, ja tekikin terveitä varsooja. Tamman seitsemän jälkeläistä ovat jokainen perineet emänsä rauhallisen ja kiltin luonteen. II-palkinnolla kantakirjattu Dimma periytti myös hyvää rakennettaan.

Varsa Syntynyt Isä Omistaja
kwpn-t. Lovingtillthemorning 08.03.2020 i. Hateyouloveyou 21 Silvia Kurjensalo
Ruokinta
» Heinä: 4 - 3 - 4 kg / päivä
» Iltaisin turvotettava ruoka: 1l kauraa, 1l Power mixiä, 1.5dl Essentials -lisärehua, 1mtt Lusern Electrolytes -lisäravinnetta sekä 1mtt Lusern MSM & Glucosamin -lisäravinnetta (+ 20ml Lusern ADE -lisäravinnetta joulukuusta toukokuuhun)
Loimitus
» Sateella ulos sadeloimi
» Lämpötilan ollessa alle -5°C ulos fleeceloimi
» Lämpötilan ollessa alle -10°C ulos toppaloimi
» Lämpötilan ollessa alle -20°C sisälle tallitoppaloimi
» Pakkassäillä ratsastusloimi alku- ja loppuverryttelyihin

Yleistä
» Jalat kylmätään aina ratsastuksen ja irtohypytyksen jälkeen joko kylmäyssuojien tai vesiletkun ja linimentin avulla
» Kesäisin laitumelle vietäessä erityisesti jouhiin ja vatsan alle kannattaa suihkuttaa Kesä Sprayta
» Juomaveteen voi tarvittaessa sekoittaa pieniä määriä melassia tai omenamehua
» Pakkasella tai muutoin kylmällä kelillä viedään ulos vasta sitten, kun karva on kauttaaltaan kuiva. Kuivumista voi edesauttaa fleece- tai verkkoloimella.

Varustekauppoina toimivat Equestrian PRO, Sokka Luxuries, OddPixel, MWS Boutique, Viitamäen kauppa, Takakujan tallipuoti ja Mestyn varuste. Rehut puolestaan on shoppailtu Stjärnesands Hästeristä.

© VRL-14333 (taustakuva Cliff Hand, CC BY 2.0)       |       virtuaalihevonen       |       sukuselvitys VRL-05175 & VRL-03745

VRL-00816